HomeAlgemeenNSC met Omtzigt: diverse lijst voor Tweede Kamerverkiezing

NSC met Omtzigt: diverse lijst voor Tweede Kamerverkiezing

Bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen doet Pieter Omtzigt met zijn partij, het Nieuw Sociaal Contract (NSC), mee in heel Nederland. De partij presenteert een diverse lijst met in totaal 44 kandidaten, waaronder voormalige CDA-leden, bekende gezichten uit de politiek en vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen.

Oud-CDA-leden en bekende gezichten

Naast lijsttrekker Pieter Omtzigt, maken ook oud-CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven en voormalig CDA-prominent Eddy van Hijum deel uit van de NSC-kandidatenlijst. Interessante toevoegingen zijn het recent vertrokken VVD-Kamerlid Folkert Idsinga en NRC-columnist Rosanne Hertzberger. Voormalig ambtenaar Sandra Palmen en oud-ambassadeur Caspar Veldkamp versterken eveneens de lijst.

Geen premierskandidaat

Omtzigt benadrukt dat de NSC nog geen premierskandidaat heeft aangewezen en focust momenteel op het opstellen van het verkiezingsprogramma samen met zijn collega’s. Omtzigt, ooit het “Twentse stemmenkanon” genoemd, heeft aangegeven dat hij van plan is in de Tweede Kamer te blijven.

Vertegenwoordiging van diverse gemeenschappen

De NSC-lijst benadrukt diversiteit met kandidaten zoals Wahhab Hassoo, een voormalig vluchteling uit Irak en activist voor de Jezidi-gemeenschap. Lokale vertegenwoordigers zoals Diederik Boomsma, voormalig CDA-fractievoorzitter in Amsterdam, en Sander van Waveren uit Utrecht, maken ook deel uit van de lijst.

Selectieproces en samenstelling

NSC-bestuurder Kilian Wawoe geeft aan dat de partij gesprekken heeft gevoerd met individuen van andere partijen, maar dat deze niet succesvol waren. Van de meer dan 2400 aanmeldingen voor de kandidatenlijst bestond een derde uit vrouwen en twee derde uit mannen. Het belangrijkste criterium was dat de kandidaten vakinhoudelijk iets bijdroegen en een deel van de samenleving vertegenwoordigden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen