HomeKlimaatNVWA legt 46 veehouderijen stil vanwege onjuist gebruik bestrijdingsmiddel

NVWA legt 46 veehouderijen stil vanwege onjuist gebruik bestrijdingsmiddel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uit voorzorg 46 veehouderijen tijdelijk stilgelegd, waarbij deze bedrijven voorlopig geen dieren, mest en melk mogen afvoeren. Deze maatregel is genomen omdat op deze boerderijen het bestrijdingsmiddel Racumin Foam is gebruikt in de strijd tegen muizen. Hoewel het gebruik van dit bestrijdingsmiddel is toegestaan, dient dit te gebeuren onder strikte voorwaarden.

Overtredingen door ongediertebestrijder

De NVWA heeft geconstateerd dat de ongediertebestrijder de vereiste voorwaarden niet heeft nageleefd. Bij één veehouder zijn de dieren zelfs blootgesteld aan het bestrijdingsmiddel, wat resulteerde in de aanwezigheid van sporen van het middel in de lever van een kalf.

Onderzoek en preventieve maatregelen

Naast de 46 veehouderijen die het bestrijdingsmiddel hebben gebruikt, heeft de NVWA ook 45 andere veehouderijen tijdelijk stilgelegd. Dit omdat hetzelfde bestrijdingsbedrijf ook werkzaamheden heeft uitgevoerd op deze locaties. De NVWA is momenteel bezig met een onderzoek om vast te stellen wanneer, hoe, en waar het bestrijdingsbedrijf deze werkzaamheden heeft uitgevoerd.

Bescherming van de gezondheid

Het tijdelijk stilleggen van deze veehouderijen heeft tot doel te voorkomen dat mensen het bestrijdingsmiddel via vlees of melk binnenkrijgen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid in grote hoeveelheden. De NVWA zal het afvoerverbod opheffen zodra het bestrijdingsmiddel niet langer wordt aangetroffen bij de dieren. Tot op heden mogen 5 van de 46 veehouderijen weer melk afvoeren, aangezien het melkvee niet in contact is geweest met het bestrijdingsmiddel.

De NVWA heeft geen details vrijgegeven over de specifieke boerderijen of hun locaties.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen