HomeAlgemeenOekraïense vesting Bachmoet lijkt te zijn gevallen na een jaar van vechten

Oekraïense vesting Bachmoet lijkt te zijn gevallen na een jaar van vechten

Na een jaar van intensieve gevechten is de Oost-Oekraïense stad Bachmoet, ooit zo groot als Almelo, veranderd in een spookstad. Analytici hebben de strijd vergeleken met een ‘gehaktmolen’ en ‘herhaling van de Eerste Wereldoorlog’, terwijl anderen het ‘hel op aarde’ noemden.

Tegenstrijdigheden

Het conflict in deze mijnstad in de Donbas-regio escaleerde toen Rusland de totale controle over de stad claimde. Oekraïne beweert echter nog steeds een defensieve linie aan de rand van de stad te handhaven. Hoewel president Zelensky de val van Bachmoet leek te erkennen door te zeggen dat de stad “alleen nog in onze harten is”, ontkende zijn woordvoerder later dat Rusland volledige controle heeft over de stad.

Lange geschiedenis van gevechten

De slag om Bachmoet kent een lange geschiedenis van gevechten, waarbij de Russen, gesteund door de paramilitaire Wagnergroep onder leiding van Jevgeni Prigozjin, vasthielden aan hun offensief in de stad, ondanks de schijnbaar lage strategische waarde. Analisten suggereren dat dit meer een persoonlijke missie was voor Prigozjin om te laten zien dat hij de Oekraïners kon verslaan.

Oekraïne vastberaden

Terwijl de gevechten aan de randen van de stad voortduurden, bleef de Oekraïense weerstand vastberaden, ondanks de voorspellingen van een onvermijdelijke val. #BakhmutHolds werd een nationaal symbool van verzet en hoop, en de stad kreeg een heldenstatus.

Uitputtingsoorlog

De eindfase van de strijd was een uitputtingsoorlog met bloedige stadsgevechten. In wat Russen omschreven als ‘killing fields’ werden soldaten in menselijke golven richting de stad gestuurd. Ondanks het verlies van Bachmoet zien sommigen dit als een pyrrusoverwinning voor de Russen, gezien het hoge aantal verliezen en het uitputten van hun middelen.

Behoud Kramatorsk en Slovjansk

Na de val van Bachmoet lijkt de focus van Oekraïne nu te liggen op het behoud van de industriesteden Kramatorsk en Slovjansk. Met meerdere verdedigingslinies aangelegd in het heuvelachtige gebied, ligt een volledige Russische verovering van de Donbas-regio niet binnen handbereik. Ondanks de zware strijd en het verlies van de stad, kijkt Oekraïne vooruit naar het aangekondigde tegenoffensief.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen