HomeAlgemeenOekraïne komt dichterbij NAVO-lidmaatschap volgens top in Vilnius

Oekraïne komt dichterbij NAVO-lidmaatschap volgens top in Vilnius

Oekraïne heeft op de tweedaagse NAVO-top in Vilnius, Litouwen, verdere stappen gezet richting het NAVO-lidmaatschap. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitte tevredenheid over de nieuw toegezegde steunmaatregelen, hoewel hij gehoopt had op meer duidelijkheid over de toekomstige toetreding van zijn land tot het militaire bondgenootschap.

Er was een merkbare verbetering van de sfeer tijdens de persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in vergelijking met de vorige dag. Eerder had Zelensky kritiek geuit op het gebrek aan een concreet tijdschema voor de toetreding van Oekraïne tot de NAVO, een situatie die hij “absurd” noemde.

Op de tweede dag van de top waren er echter tekenen van toenadering, met Stoltenberg die verklaarde dat de relatie tussen Oekraïne en de NAVO sterker is dan ooit. Hij herhaalde ook de belofte van de NAVO om Oekraïne te blijven steunen zolang dat nodig is.

In een primeur werd er ook een vergadering gehouden van een nieuwe raad, gericht op het bevorderen van de integratie tussen Oekraïne en de NAVO-lidstaten. Alle NAVO-bondgenoten hebben bevestigd dat Oekraïne uiteindelijk mag toetreden tot de organisatie.

Ondanks zijn aanvankelijke hoop op een duidelijke toetredingsdatum, accepteerde Zelensky dat dit niet haalbaar is zolang Oekraïne in een staat van oorlog verkeert. Hij benadrukte echter dat de oprichting van de Oekraïne-NAVO-raad cruciaal is om zijn land uiteindelijk volwaardig lid te laten worden van de NAVO, met verdere politieke integratie als belangrijke doelstelling.

De lange termijn veiligheidsgaranties voor Oekraïne, aangekondigd door Stoltenberg, hebben echter een negatieve reactie opgeroepen van Rusland. Het Kremlin beweert dat deze garanties misleidend en potentieel zeer gevaarlijk zijn, en dreigt de veiligheid van Rusland te ondermijnen. Desondanks hield Stoltenberg voet bij stuk en stelde dat de grootste risico’s van de oorlog een overwinning van Rusland zouden zijn.

In de discussie over dringend benodigde wapenleveranties waren Stoltenberg en Zelensky het eens dat met name langeafstandswapens noodzakelijk zijn. Verschillende NAVO-landen hebben nieuwe toezeggingen gedaan op dit vlak, waaronder Duitsland, dat heeft aangeboden raketten voor de Patriot-systemen te leveren.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen