HomeAlgemeenOM eist na 27 jaar nu 18 jaar in zaak Mike Duif

OM eist na 27 jaar nu 18 jaar in zaak Mike Duif

Amersfoort – Meer dan een kwart eeuw na de dood van Mike Duif, heeft het Openbaar Ministerie (OM) eindelijk voldoende bewijs vergaard om de vermeende dader te vervolgen. Duif werd op 23 februari 1996 op brute wijze in zijn woning in Amersfoort neergeschoten. Het OM eiste vandaag achttien jaar cel tegen de 55-jarige verdachte, een oude bekende van het slachtoffer.

Hoewel de verdachte kort na de moord in april 1996 werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid, ontbrak het aan voldoende bewijs voor vervolging. Nu, na intensief onderzoek door het Cold Caseteam Midden-Nederland, meent het OM over genoeg bewijs te beschikken om de zaak voor de rechter te brengen.

Het Cold Caseteam heropende het onderzoek in 2020 na een anonieme tip. De anonieme getuige meldde dat de verdachte bekend had Duif te hebben doodgeschoten. Het daaropvolgende onderzoek bracht nieuw bewijs aan het licht.

Belangrijk daarbij was de bekentenis van de verdachte aan twee undercoveragenten. Hij gaf hierbij informatie die nooit eerder openbaar was gemaakt, waaronder het type en kaliber van het gebruikte wapen. Getuigen bevestigden dat de verdachte destijds over een dergelijk wapen beschikte.

Nieuwe, belastende verklaringen van twee familieleden van de toenmalige vriendin van de verdachte, geven de zaak nog meer gewicht. Zij beweren dat de verdachte zijn vriendin destijds opbiechtte Duif te hebben gedood. Tevens zouden zij hebben geholpen bij het wegwerken van het wapen en kleding van de verdachte.

Ondanks het tijdsverloop, bestempelt het OM deze getuigenissen als betrouwbaar. De getuigen hebben geen reden om te liegen, zijn consistent in hun verklaringen en hebben kunnen verklaren waarom zij hun informatie niet eerder deelden.

Volgens het OM was diefstal de drijfveer achter de moord. Getuigen bevestigen dat het slachtoffer en de verdachte een ruzie hadden voorafgaand aan het schietincident. Beiden waren betrokken bij de handel in gestolen computeronderdelen en vlak voor zijn dood had Duif een grote som geld verdiend. Het OM vermoedt dat de diefstal van dit geld de reden was voor de moord.

Daarnaast wordt de verdachte ervan beschuldigd een vals alibi te hebben opgegeven. Zijn claim dat hij zijn honden aan het uitlaten was, wordt door meerdere getuigen weerlegd.

Hoewel het OM niet kan bewijzen dat de verdachte een vooropgezet plan had om Duif te doden, is het duidelijk dat het uiteindelijke doel van de verdachte het geld was. Het OM beschouwt dit als gekwalificeerde doodslag.

“Mike was pas 26 jaar en had nog een heel leven voor zich”, zei de officier van justitie. “De verdachte heeft op brute wijze een streep door deze toekomst gezet.” Naast de moord, rekent het OM de verdachte zijn zwijgen en eerdere veroordelingen voor bedreiging, mishandeling en wapenbezit zwaar aan. In het licht van al deze omstandigheden eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien jaar.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen