HomeAlgemeenOM luisterde bijeenkomst journalisten en mondkapjesdeal-verdachten af

OM luisterde bijeenkomst journalisten en mondkapjesdeal-verdachten af

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens een besloten bijeenkomst tussen journalisten en verdachten van de controversiële mondkapjesdeal, heimelijk afgeluisterd. Deze onthulling is gedaan door het Financieele Dagblad, wat twijfels zaait over de naleving van de Wet Bronbescherming door het OM.

Locatie en deelnemers

De privé-bijeenkomst vond plaats in maart 2022, binnen de historische muren van kasteel Hackfort in Vorden. Drie gerenommeerde journalisten van De Correspondent, waaronder hoofdredacteur Rob Wijnberg, ontmoetten daar de hoofdverdachte van de mondkapjesdeal, Sywert van Lienden, en zijn medeverdachten Bernd Damme en Camille van Gestel.

Details over het afluisteren

Volgens informatie verzameld door FD-journalist Bart Mos, is de bewuste bijeenkomst gearrangeerd via een telefoon die in handen was van het OM. Na de bevestiging van de bijeenkomst werd er afluisterapparatuur geïnstalleerd in een van de zalen van het kasteel. Uit deze operatie ontstond een gedetailleerd verslag van 181 pagina’s.

Juridische kaders

De Wet Bronbescherming, die sinds 2018 van kracht is, beschermt journalisten tegen dergelijke aftappraktijken. Het OM zou voor het aftappen officiële toestemming moeten hebben van een rechter-commissaris, mits aangetoond kan worden dat het landsbelang in het geding is. Er is tot dusver geen bewijs dat deze toestemming is verleend.

Reacties uit de sector

Mediarechtadvocaat Jens van den Brink uitte zijn zorgen: “Een vrije pers is essentieel. Bronnen moeten in vertrouwen met journalisten kunnen communiceren.” Rob Wijnberg, de hoofdredacteur van De Correspondent, reageerde geschokt, terwijl hij wachtte op verder overleg met zijn juridische team. Het OM heeft nog geen commentaar gegeven.

Achtergrond van de mondkapjesdeal

Sywert van Lienden kwam in de schijnwerpers te staan nadat hij tijdens de vroege stadia van de pandemie een deal van €100 miljoen sloot met de Nederlandse overheid voor het leveren van mondkapjes. Hoewel hij oorspronkelijk beloofde dit kosteloos te doen, werd later ontdekt dat er een aanzienlijke winst van ongeveer €30 miljoen was gerealiseerd.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen