HomeBouw & WonenOmbouw tot woningen zorgt voor fors minder winkelleegstand

Ombouw tot woningen zorgt voor fors minder winkelleegstand

Onderzoeksbureau Locatus heeft onderzocht dat de winkelleegstand in Nederland in 20212 flink gedaald is. Mogelijk komt dit doordat veel van die panden tot woningen zijn omgebouwd, aangezien er ook geen opbloeiende retailsector te zien is. De retailsector lijdt momenteel juist flink onder de lockdownmaatregelen ten gevolge van de coronapandemie.

Begin 2021 daalde de leegstand van winkels met 7,5% naar 6,8% aan het einde van 2021. Dit was een daling van ruim 1750 winkels tot ruim 14.500. Volgens Locatus is dit een ongekend groot aantal en is het niet goed te achterhalen wat hiervoor de reden is, hoewel het vaak het ombouwen tot woningen lijkt t zijn.

“Lang was de prijs van winkelvastgoed op de meeste plekken veel hoger dan de waarde van een woning”, aldus Locatus. “Maar door de oplopende leegstand ontstond er een overaanbod van winkelvastgoed en zijn de prijzen voor winkelvastgoed de afgelopen jaren gedaald.”

In steden met meer dan 100.00 inwoners is het aantal winkelpanden het sterkst afgenomen. “Dat het juist op deze plaatsen gebeurt is ook logisch. Buiten winkelgebieden is de waarde van winkelvastgoed sowieso lager en juist in grote steden is de meeste behoefte aan woningen”, aldus het onderzoeksbureau.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen