HomeShowbizz en CultOmbudsman: Ongehoord Nederland heeft NPO-code geschonden en onjuiste informatie verspreid

Ombudsman: Ongehoord Nederland heeft NPO-code geschonden en onjuiste informatie verspreid

De onafhankelijke journalistieke ombudsman van publieke omroepen, Margo Smit, heeft in een onderzoek naar afleveringen van Ongehoord Nieuws geconcludeerd dat publicaties hiervan de Journalistieke Code schonden die door de NPO is opgesteld. Het zou daarbij onder andere gaan om de code op het punt van betrouwbaarheid en daarnaast zouden de onjuiste informatie verspreiden en deze vervolgens niet corrigeren.

Ook concludeert de ombudsman dat de meningen niet voldoende van de feiten worden gescheiden door Ongehoord Nederland. “Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo.”

In het rapport wordt door Smit benadrukt dat de kritiek die er is op Ongehoord Nederland ook deels betrekking heeft op andere omroepen. “Onafhankelijkheid moet merkbaar zijn in de wijze waarop je vragen stelt, aan alle bronnen en gasten: met kennis van zaken, je weegt en duidt, spreekt aantoonbaar onjuiste informatie tegen en laat patronen zien. Dat moet gelden voor alle journalisten, van alle omroepen.”

In een reactie laat de voorzitter van Ongehoord Nederland, Karskens, weten dat hij alsnog pal achter de uitzendingen van de omroep staat. “Wel begrijpen we dat het voor sommigen even wennen is dat er met onze intrede andere meningen en feitelijke interpretaties te zien en horen zijn in het publieke bestel. Wij tonen en interpreteren immers de andere zijde van de nieuwsbol.” Hij laat verder weten dat de programma’s bij zijn omroep gemaakt worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en redactionele betrokkenheid.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen