HomeZorg & WelzijnOMT: 2G zou aantal besmettingen halveren, maar naleving regels effectiever

OMT: 2G zou aantal besmettingen halveren, maar naleving regels effectiever

 Volgens een berekening van het OMT zal een 2G-beleid ervoor zorgen dat het aantal besmettingen gehalveerd wordt ten opzichte van het huidige 3G-beleid. De deskundigen van het OMT geven hierbij wel aan dat er bij deze berekening nog grote onzekerheden komen kijken.

Bij het 2G-beleid moeten mensen gevaccineerd zijn of hersteld van corona om bij bepaalde plekken naar binnen te mogen, bij het huidige 3G-beleid mag dat ook met een negatieve test wanneer iemand ongevaccineerd is.

De deskundigen verwachten verder dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen 82% lager zullen liggen dan bij het 3G-beleid. Een 1G-beleid, waarbij iedereen een negatieve test moet kunnen tonen, zou de ziekenhuisopnames en ook het aantal besmettingen met 35 procent verminderen.

Een systeem waarbij alleen mensen hersteld van corona of gevaccineerden toegelaten worden met ook nog een negatieve testuitslag, zou het allerbeste werken volgens het OMT. Het aantal besmettingen zouden dan met 79% dalen en het aantal ziekenhuisopnames met 93% ten opzichte van het huidige 3G-beleid. Dit alles volgens berekeningen die het OMT naar het demissionaire kabinet heeft gestuurd en hangt dan nog wel af van de precieze bescherming van het vaccin en hoe precies de testuitslag is.

Het OMT heeft verder benadrukt dat het op dit moment van groot belang is dat de basisregels opvolgen het belangrijkste middel zijn om ergere maatregelen te voorkomen. Ook Mark Rutte sprak deze woorden eerder vandaag al.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Most Popular