HomeAlgemeenOMT: 'Gebruik alleen medische mondkapjes en breidt de plicht uit naar meer...

OMT: ‘Gebruik alleen medische mondkapjes en breidt de plicht uit naar meer plekken’

In het meest recente advies dat het OMT (Outbreak management Team) aan het demissionaire kabinet heeft gegeven staat dat ze ervoor pleiten de mondkapjesplicht verder uit te breiden. Zo zouden ze willen dat mondkapjes onder meer verplicht worden tijdens demonstraties en sportevenementen, als ook op drukke markten en in drukke winkelstraten.

Daarnaast zou het mondkapje binnen ook verplicht moeten zijn wanneer mensen zitten en dus niet, zoals nu, alleen wanneer men in beweging is zoals op sommige plekken zo is. Het gaat bij al deze adviezen om iedereen vanaf 13 jaar en wanneer er gegeten of gedronken wordt zou er een uitzondering gelden.

Tot nog toe werden mondkapjes haast alleen maar binnen gedragen zoals in winkels supermarkten en bibliotheken. Het is nu afwachten of het kabinet dit advies over gaat nemen.

Het OMT heeft daarnaast ook het advies gegeven alleen nog maar medische mondneusmakers te gebruiken van minimaal type 2 zoals dat bijvoorbeeld ook al tijden in Duitsland het geval is. “Deze maskers bieden een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers en bieden de drager daarnaast ook meer bescherming tegen het oplopen van een infectie”, zo staat in het advies.

Tot slot adviseert het OMT ook nog over quarantaine op basisscholen. Ze adviseren hierbij om de hele klas in quarantaine te laten gaan wanneer er minstens 3 kinderen besmet zijn.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen