HomeEconomischOndanks economische druk blijft massaal faillissement Nederlandse bedrijven uit

Ondanks economische druk blijft massaal faillissement Nederlandse bedrijven uit

Oktober 2023 zag een verrassende trend in het Nederlandse bedrijfsleven: slechts 292 bedrijven verklaarden failliet te zijn, vier minder dan in september. Deze cijfers, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek, duiden op een stabilisatie in het aantal faillissementen, ondanks de huidige economische recessie en acties van de Europese Centrale Bank (ECB).

De impact van rentebeleid en economische recessie

De ECB heeft onlangs de rentetarieven verhoogd om de inflatie te beteugelen en de economie af te koelen. Hoewel deze maatregelen van invloed zijn op bedrijven, is er nog geen significante toename in faillissementen waargenomen.

Sectoren met de meeste faillissementen

In de handel en bouwsector werden de meeste faillissementen geregistreerd. Deze sectoren blijven kwetsbaar door variërende marktomstandigheden.

Belastingschuld en corona

Veel Nederlandse ondernemers kampen nog steeds met belastingschulden, opgelopen tijdens de coronapandemie. Ongeveer 27.000 ondernemers worden nu geconfronteerd met invorderingen door de Belastingdienst. Gedurende de pandemie kregen zij uitstel van belastingbetalingen, waarvan 400.000 ondernemers gebruikmaakten.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen