HomeZorg & WelzijnOnderzoek onthult impact van coronaregels op mentale gezondheid

Onderzoek onthult impact van coronaregels op mentale gezondheid

Uit een recente studie van de Universiteit van Bangor in Wales blijkt dat strikte naleving van coronaregels een negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Het onderzoek, uitgevoerd onder 1729 deelnemers in het Verenigd Koninkrijk, legt een duidelijke link tussen de mate van naleving van coronaregels en het ervaren van stress, angst en depressie na de pandemie.

Naleving van regels

Dr. Marley Willegers en zijn team ontdekten dat individuen die zich strikt aan de coronaregels hielden tijdens de lockdown, na de pandemie significant hogere niveaus van mentale gezondheidsproblemen rapporteerden. Dit contrasteert met degenen met ‘agentische’ persoonlijkheden – die onafhankelijkheid en controle over hun eigen leven nastreven – die minder last hadden van dergelijke klachten.

De rol van overheidscampagnes

Het onderzoek wijst ook op de rol van overheidscampagnes. Volgens Willegers was er tijdens de pandemie veel aandacht voor het naleven van de regels, maar ontbrak er een campagne om mensen te helpen terugkeren naar normaliteit. Hij pleit voor toekomstige campagnes die rekening houden met de diverse persoonlijkheden in de bevolking, en die de persoonlijke kosten en baten van dergelijk gedrag benadrukken.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen