HomeAlgemeenOnderzoek onthult omvang wolfaanvallen in Wapse en omgeving

Onderzoek onthult omvang wolfaanvallen in Wapse en omgeving

In een periode van zes maanden heeft een wolf die eerder deze maand in Wapse werd afgeschoten, naar verluidt 103 schapen gedood. Volgens gegevens verzameld door overheidsorganisatie BIJ12 was de jonge mannelijke wolf ook verantwoordelijk voor de dood van een geit en een pony, rapporteert RTV Drenthe.

De wolf werd op zondag 9 juli vroeg in de ochtend afgeschoten op bevel van de burgemeester, na een incident waarbij een boer met een hooivork en een schep het dier probeerde te verjagen dat zijn schapen aanviel. Tijdens dit incident werd de boer in zijn arm gebeten door de wolf.

Recente resultaten van een dna-onderzoek geven aan dat deze wolf in de maanden voorafgaand aan zijn dood betrokken was bij negentien aanvallen in de regio, waarbij in totaal meer dan honderd dieren omkwamen. Deze aanvallen vonden plaats in en rondom de nabijgelegen gemeenten, waaronder Wapserveen, Beilen, Dwingeloo en zelfs tot in Appelscha in Friesland. Op 28 februari werden vijftien schapen gedood bij een aanval in Dwingeloo.

De verzamelde gegevens laten ook zien dat de wolf vaak ongevoelig was voor wolfwerende maatregelen. Op 10 februari en 21 januari viel de wolf schapen aan die achter een hek stonden met zes stroomdraden. Dit was een wolfwerend raster van 120 à 130 centimeter hoog, met een spanning tot 6500 volt. Op de ochtend van zijn dood wist de wolf zelfs een door de provincie goedgekeurd wolvenraster te passeren.

Momenteel onderzoekt het Openbaar Ministerie (OM) de rechtmatigheid van het afschieten van de wolf. In dit verband heeft de politie onlangs enkele telefoons van betrokkenen in beslag genomen.

Het OM is op zoek naar een video van het bijtincident met de schapenhouder. Volgens Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, wordt deze video bewust niet vrijgegeven door de familie van de schapenhouder. Bruins stelt dat het beeldmateriaal mogelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden en dat dit leidt tot onnodige discussies.

Dierenrechtenorganisaties hebben verzocht om de originele beelden van het incident te bewaren. Ze willen ook toegang tot de oproepgeschiedenis, berichten, en foto- en videomateriaal van alle aanwezigen op de locatie van het incident.

Vier dierenrechtenorganisaties hebben eerder een klacht ingediend tegen de schapenhouder die werd gebeten en de burgemeester. Ze betogen dat het niet de wolf was die de boer aanviel, maar dat het andersom was. Ze willen ook weten waarom de burgemeester niet heeft overlegd met wolvenexperts voordat hij besloot om de wolf te laten afschieten.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen