HomeZorg & WelzijnOnderzoek wijst op cruciale rol overgewicht bij corona-oversterfte

Onderzoek wijst op cruciale rol overgewicht bij corona-oversterfte

Een nieuw onderzoek wijst op de cruciale rol van overgewicht bij corona-oversterfte. Uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer, bevestigt de studie het significante verband tussen overgewicht en verhoogd overlijdensrisico door corona.

Cruciale rol van overgewicht bij corona

De studie onthulde de cruciale rol die overgewicht speelt bij oversterfte ten gevolge van corona. Leefstijlgegevens en sterftecijfers voor en tijdens de corona-pandemie werden geanalyseerd, waarbij bleek dat 70 tot 100% van de 30.000 extra overlijdens mensen met overgewicht betrof.

Combinatie van leefstijlfactoren en overgewicht

Opvallend is dat 57 tot 84 procent van de corona-oversterfte onder individuen viel met zowel overgewicht als een rookgeschiedenis. Dit benadrukt wederom de cruciale rol van overgewicht bij corona-oversterfte, aangezien deze groep slechts 30% van de bevolking vertegenwoordigt.

Meten van leefstijl en overgewicht

De Gezondheidsmonitor, een samenwerking tussen de GGD, het RIVM en het CBS, was verantwoordelijk voor het meten van leefstijl, inclusief overgewicht. Overgewicht kwam naar voren als de enige factor die consistent gerelateerd is aan hoge oversterfte bij corona.

Toekomstige pandemieën en overgewicht

Het onderzoek wijst op de noodzaak om aandacht te besteden aan overgewicht bij het plannen voor toekomstige pandemieën. Het benadrukt de cruciale rol van een gezonde leefstijl ter vermindering van het risico op overlijden door ziekten zoals corona.

Conclusie

SEO Economisch Onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht een cruciale rol speelt bij corona-oversterfte, iets wat artsen al sinds het begin van de pandemie vermoedden. Het aanpakken van overgewicht kan essentieel zijn voor het verminderen van risico’s bij toekomstige gezondheidscrisissen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen