HomeEconomischOok in 2021 nog veel startende ondernemers

Ook in 2021 nog veel startende ondernemers

Ondanks de coronacrisis zijn er ook vorig jaar weer meer mensen een bedrijf begonnen, zo blijkt uit cijfers van de KVK (Kamer van Koophandel). Uit die cijfers blijkt dat er vorig jaar 250.000 ondernemers zijn begonnen met een bedrijf, waar er bijna 133.000 vrijwillig of noodgedwongen gestopt zijn met hun ondernemerschap. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis is dit een erg hoog aantal. Het aantal werd zelfs nog iets naar beneden gehaald doordat er in de laatste maanden van 2021 iets minder starters waren dan in 2020.

Vooral het aantal bedrijven in de gezondheidzorg is flink gegroeid, wat volgens Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, vooral komt door het overheidsbeleid. “Door het privatiseren van delen van de zorg ontstaan steeds meer kansen voor ondernemers in dit domein. Het grote aantal nieuwe starters in de kinderopvang past bijvoorbeeld goed bij de kabinetsplannen om kinderopvang op termijn gratis en breed beschikbaar te maken.” Andere sectoren die een stijging in startende ondernemers zagen zijn de logistiek, de bouw en de horeca. In de detail- en groothandel zagen we juist een daling.

In december was er wel een flinke stijging te zien van het aantal ondernemers dat vrijwillig of noodgedwongen moest stoppen met hun bedrijf. Dit zijn vooral ondernemers in de sectoren water en milieu, energie en land- en tuinbouw. “Het aantal vrijwillige stoppers piekt vrijwel altijd aan het einde en het begin van het jaar. Dat is voor ondernemers een ‘natuurlijk’ moment om ermee te stoppen”, zegt Knoben. “Het opnieuw instellen van vrij strenge coronamaatregelen zou voor ondernemers ook een aanleiding kunnen zijn geweest om plannen om te stoppen daadwerkelijk uit te voeren.”

Het feit dat er wen hoog aantal starters en stoppers zijn, is volgens Knoben dan ook vooral een teken van gezonde economische dynamiek. Aan de andere kant is echter ook te zien dat er veel ondernemers stoppen in gebieden waar juist weinig ondernemers starten en andersom. “Daarmee wordt de economische ongelijkheid binnen Nederland versterkt. Dat is een trend die we al geruime tijd zien.”

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen