HomeAlgemeenOproep tot de-escalatie in Israël door Nederlandse ambtenaren

Oproep tot de-escalatie in Israël door Nederlandse ambtenaren

Een groep Nederlandse rijksambtenaren heeft een oproep gedaan aan het Nederlandse kabinet om actie te ondernemen met betrekking tot de situatie in Israël en Gaza.

Ambtenaren veroordelen aanvallen

In een open brief, die al door 267 rijksambtenaren is ondertekend, wordt het “gruwelijke” geweld van Hamas jegens Israëlische burgers veroordeeld. Tegelijkertijd wordt de reactie van Israël op Gaza bekritiseerd als “disproportioneel” en “buitensporig”.

Zorgen over internationale steun

Deze ambtenaren uiten hun zorgen over de onvoorwaardelijke steun van de internationale gemeenschap, waaronder het Nederlandse kabinet, aan Israël. Ze wijzen op eerdere overtredingen van internationale regels door Israël en roepen op tot het beëindigen van het “excessieve geweld”.

Oproep tot diplomatie

De groep pleit voor een maximale diplomatieke inspanning door het kabinet, waarbij de Europese Unie, de VS, en de VN Veiligheidsraad worden betrokken. Ze benadrukken het belang van de-escalatie en het bevorderen van dialoog.

Reacties uit andere hoeken

Ook ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie hebben vergelijkbare brieven opgesteld waarin ze hun zorgen uiten. Vooral de onvoorwaardelijke steun aan Israël door EU-leiders wordt bekritiseerd.

Uitzonderlijke stap van ambtenaren

Het uiten van dergelijke standpunten door ambtenaren wordt als opmerkelijk beschouwd, aangezien zij meestal loyaal zijn aan hun ministeries. Er zijn echter uitzonderingen, zoals in de jaren ’80 met anti-kernwapendemonstraties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft erkend dat er gesprekken zijn gevoerd tussen leidinggevenden en ambtenaren over deze kwestie.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

1 REACTIE

  1. Did you know that the Netherlands is one of the largest contributors of humanitarian aid to the Palestinian territories? In 2020, the Dutch government provided over 20 million euros in aid to support the people of Gaza and the West Bank.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen