HomeSportOranje boekt magere winst op Letland in WK-kwalificatie

Oranje boekt magere winst op Letland in WK-kwalificatie

Vanavond speelt het Nederlands elftal thuis tegen Letland, na het verlies tegen Turkije zullen ze moeten winnen en het liefst met zoveel mogelijk goals.
Bondscoach Frank de Boer heeft 3 wijzingen door gevoerd: Dumfries speelt voor Tete, Klaassen speelt in plaats van Marten de Roon, Luuk de Jong speelt in plaats van Malen.
De scheidsrechter is voor het eerst de vrouwelijke top scheidsrechter uit Frankrijk: Stephanie Frappart.
Er zitten ook voor het eerst weer 5000 supporters in de Johan Cruijf Arena.
Voorafgaand aan de wedstrijd dragen de spelers van Nederland een shirt met daarop de tekst ‘Football supports change’, als statement tegen het schenden van de mensen rechten in Qatar.

Na 7 minuten spelen is er de eerste grote kans voor Nederland via Davy Klaassen, hij maakt een goede sprint in de 16 meter om een voorzet te ontvangen en schiet meteen op doel, het schot wordt helaas geblokt door een verdediger.
Memphis Depay ontvangt dan een lage bal net buiten het strafschopgebied en schiet de bal knap richting het midden van het doel. Roberts Ozols heeft echter een mooie reflex in huis en houdt de bal tegen. Knap keeperswerk.

Na een kwartier spelen maakt Depay opnieuw ruimte voor zichzelf op randje strafschop gebied en hij schiet, maar de bal gaat ruim over het doel van de Letten heen.
Een minuut later een enorme kans: Steven Berghuis ontvangt een afgemeten pass op de rand van de 16 en schiet een veelbelovende bal op doel. Helaas voor hem vliegt de bal echt net naast de linkerpaal.

Mooi gedaan door de spelers van Nederland. Ze wisselen het spel goed af met lange en korte passes, op zoek naar dat ene gaatje bij het Letse strafschop gebied.

Na 27 minuten spelen een lange aanval van Nederland, die uiteindelijk via een hoge voorzet op het hoofd van Klaassen beland. Hij kopt de bal echter keihard op de lat en de Letten weten de bal weg te werken.
In de 32e minuut breekt Berghuis door aan de rechterkant van het 16 meter gebied, hij gaat op Robben-achtige wijze naar binnen toe en schiet prachtig met zijn linkervoet in de linker kruizing: het staat 1-0.

Stephanie Frappart geeft niet veel later de eerste gele kaart van de wedstrijd, na een tackle van Ilkaunieks van Letland.

Memphis krijgt dan een prachtige pass van Berghuis aan de linkerkant van de 16 meter, hij schiet de bal echter net naast de rechter paal.
Owen Wijndal geeft even daarna een hoge voorzet in de 16, maar de verdediging van Letland weet de bal weg te koppen. Het wordt een hoekschop voor Nederland. Memphis geeft de bal voor op de Luuk de Jong vanuit de corner en die kopt de bal hard tegen de lat aan, wat een enorme kans!
We gaan rusten met een 1-0 tussenstand.

Letland doet 2 wissels om de tweede helft te beginnen: Karklins komt het veld in voor Zjuzins en Roberts Uldrikis is vervangen voor Vladislavs Gutkovskis. Nederland begint ongewijzigd.

Denzel Dumfries geeft de bal voor vanaf de zijkant, maar de voorzet wordt onderschept. Nederland krijgt een corner, waar het niet gevaarlijk uit wordt.
Luuk de Jong ontvangt dan een perfecte steekpass op maat, maar kan de bal niet goed controleren, waardoor de verdediging van Letland de bal weet weg te werken.

Na 52 minuten spelen breekt Wijnaldum door in de verdediging van Letland, maar op het randje 16 meter wordt hij hard neergehaald door Karklins, die dan ook terecht de gele kaart krijgt van Frappart.
Luuk de Jong krijgt vervolgens ook een gele kaart, omdat hij maar door bleef zeuren tegen de scheidsrechter. De vrije trap wordt vervolgens hard in de muur geschoten door Memphis.

Na 55 minuten spelen een gevaarlijke corner van Nederland, maar de keeper van Letland Ozols is daar echter met een knappe redding.
Memphis Depay ontvangt even later een lage bal net buiten het strafschopgebied en schiet de bal knap naar de rechter onderhoek. Roberts Ozols heeft echter een mooie reflex in huis en houdt de bal tegen. Knap keeperswerk.

Na ruim een uur spelen een uitstekende aanname van Wijnaldum in de 16 meter, hij schiet de bal vervolgens richting de linker onderhoek. Helaas weet één van de verdedigers van Letland de bal van de lijn te halen!
Luuk de Jong komt dan als eerste bij een bal in zestien meter en kopt de bal richting het doel. Zijn goede poging mist een paar centimeters om te kunnen scoren en gaat over de lat heen.

In de 69e minuut verdient Nederland een corner die genomen wordt door Depay. Hij geeft de bal hard voor op de Luuk de Jong, die keihard in het doel koptL: het staat 2-0. Even leek de Jong geblesseerd geraakt, maar hij kan toch verder.

Luuk de Jong bevindt zich even daarna in kansrijke positie en krijgt de bal uit een mooie voorzet, maar de verdediging van Letland let goed op en onderschept de bal.
Memphis Depay breekt dan door in het Letse strafschop gebied, maar zijn schot wordt goed tegen gehouden door Ozols.

Bondscoach Frank de Boer besluit 3 wissels te doen: Ryan Babel komt het veld in voor Luuk de Jong, Wijnaldum gaat naar de kant voor Ryan Gravenberch, waardoor Depay nu aanvoerder is. Davy Klaassen gaat ook naar de kant en in zijn plaats speelt Donny van de Beek verder.

Na 83 minuten een enorme kans voor Nederland als Berghuis de bal aan de rechterkant van de 16 meegeeft aan Van de Beek, die de bal hard laag voorlangs schiet, wat een kans!

De Boer besluit nog een wissel door te voeren: Berghuis gaat naar de kant en voor hem speelt verder Calvin Stengs.

5 minuten voor tijd nog een enorme kans voor Letland, via Andrejs Ciganiks die een rebound richting de linkerhoek plaatst, maar Tim Krul is daar met een geweldige redding en weet zijn doel schoon te houden. Daley Blind krijgt nog een terechte gele kaart van Frappart na een harde overtreding. Memphis gaat nog naar de kant en voor hem speelt Bergwijn verder voor de laatste minuten.

Er komen 2 minuten blessuretijd bij, waarin beide ploegen niks meer weten te creëren.

Nederland wint dus met een magere 2-0 van het zwakke Letland, maar weet wel weer 3 punten te pakken.
Dinsdag 30 maart neemt het Nederlands elftal het op in een uit wedstrijd tegen Gibraltar.

Door Wouter Bakker; foto: wiki Frank de Boer

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen