HomeAlgemeenOxfam Novib: huiselijk geweld tijdens coronapandemie dramatisch toegenomen

Oxfam Novib: huiselijk geweld tijdens coronapandemie dramatisch toegenomen

Oxam Novib heeft in een onderzoek geconcludeerd dat er wereldwijd een stuk meer huiselijk geweld is gemeld tijdens de coronapandemie. Oxfam Novib is dan ook erg bezorgd om de veiligheid van vooral meisjes, vrouwen en lhbtiq+’en.

De situatie is het ergste in Maleisië, aangezien daar tijdens de eerste maanden van de pandemie meer dan 2 keer zo vaak melding van geweld werd gedaan, wat neerkomt op een stijging van 111%. De landen waar daarna de grootste stijging in geweld te zien was zijn Columbia (79%), Italië (73%) en Zuid-Afrika (69%). In andere landen zoals China, Argentinië, Somalië, Tunesië en het Verenigd Koninkrijk was er een stijging in het aantal geweldsmeldingen van 25 tot 50% te zien.

Er is volgens Oxfam Novib veel te weinig aan gedaan door de overheden van die landen om deze problemen omtrent huiselijk geweld aan te pakken. De hulporganisatie geeft hierbij aan dat slechts 0,0002 van de 23,8 biljoen euro die donoren en regeringen in de pandemiebestrijding hebben gestoken, naar de bestrijding van huiselijk geweld is gegaan.

En dat terwijl bestaande ongelijkheden volgens Oxfam Novib juist vergroot worden door de pandemie. Ze roepen overheden dan ook op hier meer aan te doen, zoals investeren in feministische bewegingen en vrouwenrechtenorganisaties.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Most Popular