HomeEconomischPME verhoogt pensioenen voor het eerst sinds 2008

PME verhoogt pensioenen voor het eerst sinds 2008

In juli zullen alle pensioen verhoogd worden door PME met 1,29%, ook die van mensen die nog met pensioen moeten gaan. Dit is voor het eerst sinds 2008 en komt door soepelere regels en hogere rente. 

Door de financiële positie van veel fondsen, waaronder PME, kon dit eerder nog niet verhoogd worden en nu dus wel. Om nu en in de toekomst de pensioenen te kunnen uitkeren moet er namelijk wel genoeg geld in kas blijven.

 Daarnaast is er de dekkingsgraad die door de overheid is ingevoerd en bepaalt of een pensioen moet korten en dus de pensioenen moet verlagen, mee mag laten stijgen met de inflatie oftewel indexeren of zelfs mag verhogen. Momenteel staat deze graadmeter op 110% en dus is er voor iedere euro die in de toekomst moet worden uitgekeerd 1,10 euro in kas. De overheid wil deze echter gaan verlagen naar 105% om zo de eisen te versoepelen.

Voorzitter Eric Uijen: “We hebben eerder gezegd niets liever te doen dan de pensioenen verhogen, zodra dit verantwoord kan. Vanaf 1 juli mag het, kan het, en doen we het dus ook. Het werd de hoogste tijd.”

Uijen hoopt de pensioenen een halfjaar later weer te kunnen verhogen. “De huidige kleine verhoging is een druppel op de gloeiende plaat is voor onze gepensioneerden, die de torenhoge inflatie iedere dag in hun portemonnee voelen. Ik hoop daarom van harte dat over een half jaar een nieuwe verhoging mogelijk is. Maar beloven kan ik dat nog niet, zeker niet gezien de onzekere situatie in de wereld.”

In mei had PME een beleidsdekkingsgraad van 105,2% en ook de andere grote pensioenfondsen zoals PMT, PFZW en ABP zitten rond de 105%. Of die ook gaan verhogen is nog afwachten.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen