HomeBouw & WonenProblemen met vol elektriciteitsnet in Almere bedreigen woningbouw

Problemen met vol elektriciteitsnet in Almere bedreigen woningbouw

In Almere is een dringend probleem ontstaan met het elektriciteitsnet. Nieuwe woningen in deze snelgroeiende stad kunnen niet worden voorzien van stroomaansluitingen, zoals onlangs bevestigd door de gemeente Almere. Deze onvoorziene situatie werd kenbaar gemaakt door netbeheerders Tennet en Liander, wat een onmiddellijke impact heeft op de stadsontwikkeling.

Gemeente Almere overvallen

De gemeente uitte haar verrassing en bezorgdheid over deze onverwachte mededeling. “Als er niet snel een oplossing wordt gevonden, komt de voortgang van Almere in gevaar,” aldus een gemeentewoordvoerder. De situatie lijkt ernstiger dan eerder gedacht. In oktober waarschuwde Tennet al dat de stroomvoorziening voor nieuwe huizen in bepaalde gebieden van Flevoland in gevaar zou komen, maar nu is duidelijk dat Almere per direct getroffen wordt.

Reactie van wethouder Alexander Sprong

Wethouder Alexander Sprong drukte zijn schok en ongeloof uit over de huidige situatie. “Deze ontwikkeling treft Almere disproportioneel,” zei hij. Hij benadrukte dat niet alleen bedrijven, maar nu ook de woningbouw ernstig wordt geraakt, wat een groot probleem voor de stad betekent.

Beperkte capaciteit en toekomstige maatregelen

Het gebrek aan capaciteit is te wijten aan drie onderstations in Almere, waar hoogspanning wordt omgezet voor huishoudelijk en zakelijk gebruik. In een van deze stations is geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen. Als er geen oplossing komt, moet de uitgifte van grond mogelijk tijdelijk worden gestaakt. Ook het verduurzamen van woningen wordt hierdoor uitdagender. Nieuwe woningkavels zullen nu een disclaimer bevatten over de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet.

Uitbreidingsplannen van Tennet

Tennet heeft plannen om het elektriciteitsnetwerk in de komende jaren uit te breiden, met hoop op een oplossing in 2029. Ondertussen zoekt wethouder Sprong naar maatregelen om deze periode te overbruggen, refererend aan potentiële ‘onorthodoxe’ maatregelen die door de regering overwogen worden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen