HomeAlgemeenPvdA en GroenLinks bundelen krachten voor aankomende verkiezingen

PvdA en GroenLinks bundelen krachten voor aankomende verkiezingen

PvdA en GroenLinks zullen de aankomende verkiezingen van 22 november gezamenlijk betreden met één lijst en een uniform verkiezingsprogramma. Deze beslissing werd genomen na een ledenreferendum, waarbij 91,8% van de deelnemende GroenLinks-leden en 87,9% van de PvdA-leden hun goedkeuring gaven. De uitslag werd bekendgemaakt in Utrecht.

Deze samensmelting kwam niet als een verrassing, aangezien eerdere consultaties al toonden dat een meerderheid van de leden en verschillende prominente partijfiguren, waaronder GroenLinks-leider Jesse Klaver, die ook lid is van de PvdA, voorstander waren van nauwere samenwerking tussen de linkse partijen.

PvdA-leider Attje Kuiken reageerde op de uitslag door te stellen dat de overweldigende steun hoop geeft voor verandering. Klaver bevestigde dit sentiment en beloofde geen overdreven beloften te maken naar de kiezers toe. In plaats daarvan bepleitte hij voor samenwerking om als samenleving te verbeteren.

Momenteel bezetten PvdA en GroenLinks respectievelijk de zesde en zevende plaats in de Tweede Kamer, met negen en acht zetels. Door samen te werken, hopen ze hun electorale prestaties te verbeteren. Recentste peilingen suggereren dat ze, als eenheid, op 20 tot 26 zetels kunnen rekenen.

Het is nog onbekend wie de leiding zal nemen over deze nieuwe politieke entiteit. Kandidaten die circuleren omvatten de huidige partijleiders Klaver en Kuiken, evenals Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) en de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (PvdA).

Deze gezamenlijke inspanning suggereert mogelijk een stap richting een volledige fusie tussen de twee linkse partijen, een concept dat niet vreemd is in de parlementaire geschiedenis van Nederland. Verdere discussies over een mogelijke fusie worden verwacht in de komende periode.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen