HomeAlgemeenRechters en officieren voelen zich onveiliger door criminele dreigingen

Rechters en officieren voelen zich onveiliger door criminele dreigingen

Uit recent onderzoek door het onderzoeksplatform Investico in samenwerking met weekblad De Groene Amsterdammer blijkt dat een aanzienlijk aantal rechters en officieren van justitie zich de afgelopen jaren onveiliger is gaan voelen vanwege dreigementen uit het criminele milieu.

Impact op de rechtspraak

Het groeiende gevoel van onveiligheid beïnvloedt hun professioneel functioneren. Sommigen kiezen ervoor om zaken tegen georganiseerde misdaad niet meer aan te nemen, terwijl anderen overwegen te stoppen met hun werkzaamheden. Uit de enquête, uitgezet onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), blijkt dat meer dan de helft van de respondenten ooit te maken heeft gehad met bedreiging of intimidatie.

Toename anoniem werken

De nasleep van gewelddadige incidenten, zoals rond het Marengo-proces, heeft gezorgd voor verhoogde beveiligingsmaatregelen. Nu kiezen veel rechters ervoor om anoniem te werken, zoals in het dossier van de moord op Peter R. de Vries waarbij alle betrokkenen anoniem worden opgevoerd.

Zorgen over de rechtsstaat

De angst en dreiging zijn niet alleen beperkt tot zaken rond georganiseerde misdaad. Er is een toenemende angst onder rechters en officieren na de moorden op bekende figuren in de juridische wereld. Veel van hen maken zich zorgen over de impact van deze dreigementen op de rechtstaat.

Reacties en voorstellen

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en het Openbaar Ministerie erkennen en delen deze zorgen. Er zijn al voorstellen gedaan voor extra bescherming, financiële compensaties en psychologische ondersteuning voor degenen die met deze dreigementen te maken krijgen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen