Het CBS meldde recent dat in 2022 de exportwaarde van goederen in Nederland met een indrukwekkende 30 procent is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op een extra 170,4 miljard euro. Daarnaast nam ook de goederenimport toe met 37 procent, een stijging van 182,2 miljard euro. Deze opmerkelijke groei werd voornamelijk aangedreven door hogere handelsprijzen.
Het herstel na de coronacrisis en de aanvankelijke prijsstijgingen in 2021 hebben de waarde van de Nederlandse goederenhandel in 2022 opgevoerd. Deze toename is met name te wijten aan de sterk gestegen prijzen van goederen zoals brandstoffen, voedingsmiddelen en materialen. Hoewel ook de handelsvolumes toenamen, was deze stijging aanzienlijk minder uitgesproken. Na correctie voor de prijsstijgingen, was het handelsvolume in 2022 slechts 2,3 procent groter dan het voorgaande jaar.
Minerale brandstoffen waren goed voor bijna de helft van de stijging in de exportwaarde, gedreven door fors hogere brandstofprijzen. In 2022 kostte een vat ruwe aardolie gemiddeld ongeveer 93 euro, 40 procent meer dan in 2021. Andere goederen die een toename in exportwaarde lieten zien, waren mobiele telefoons, machines en apparaten zoals industriële machines en apparatuur voor de chipindustrie, evenals chemische producten.
Bijna 57 procent van de groei in de exportwaarde was gekoppeld aan een toename in de waarde van de wederuitvoer. De belangrijkste groei in de wederuitvoer werd waargenomen in minerale brandstoffen, mobiele telefoons, chemische producten en medicijnen. Ook was er een groei in de export van Nederlandse makelij in minerale brandstoffen, machines, bereide voedingsmiddelen en chemische producten.
Duitsland bleef de grootste exportpartner van Nederland, waarbij de exportwaarde naar dit land in 2022 met 53 miljard euro toenam. Ook andere belangrijke exportpartners zoals België, Frankrijk, het VK en de VS ontvingen meer goederen uit Nederland. In tegenstelling tot deze groei, daalde de goederenexport naar Rusland met 37 procent, waardoor het land zakte van de 18e naar de 29e plaats op de lijst van exportpartners. Daarentegen ontvingen de omringende landen van Rusland, met name Kirgizië, Armenië en Kazachstan, meer dan het dubbele aan goederen uit Nederland.
Ondanks de sterke stijging in de handelswaarde, is de openheid van de Nederlandse economie de afgelopen jaren niet verder toegenomen. De export van Nederlandse makelij blijft een belangrijke en stabiele rol spelen, en de wederuitvoer is nu groter dan de export van Nederlandse makelij. Het moet echter worden opgemerkt dat Nederland aanzienlijk meer verdient aan de export van Nederlandse makelij dan aan wederuitvoer.