HomeAlgemeenRecordbrekende zomerstorm Poly: KNMI geeft code rood af voor noordelijke provincies

Recordbrekende zomerstorm Poly: KNMI geeft code rood af voor noordelijke provincies

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een code rood uitgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland, en het IJsselmeergebied vanwege de aanhoudende invloed van storm Poly. In de rest van het land worden respectievelijk codes oranje en geel gehandhaafd, afhankelijk van de hevigheid van het weersomstandigheden.

Rijkswaterstaat adviseert burgers dringend om hun reizen uit te stellen waar mogelijk, met bijzondere aandacht voor de risico’s van zware windstoten.

Volgens een recent verslag van Weerplaza, ervaren we nu de meest intense zomerstorm die ooit in Nederland is geregistreerd. In IJmuiden werd windkracht 11 geregistreerd, met de sterkste windstoot die een snelheid bereikte van maar liefst 146 kilometer per uur. De laatste keer dat een zomerstorm van deze omvang werd gemeten was op 25 juli 2015, wat de uitzonderlijke zeldzaamheid van deze gebeurtenis onderstreept.

Het KNMI waarschuwt dat er in de vroege ochtend in de rode provincies zeer zware windstoten voorkomen, waarbij windstoten variëren van 100 tot 120 kilometer per uur. Bij het IJsselmeer kunnen windstoten zelfs tot 130 kilometer per uur oplopen.

In Overijssel, Drenthe, Zuid-Holland, Groningen en het Waddengebied is code oranje van toepassing, terwijl in de rest van het land code geel geldt. De windstoten in deze gebieden variëren tussen de 75 en 100 kilometer per uur. De wind, die uit het westen komt, zal naar verwachting aan het begin van de middag in kracht afnemen. Het KNMI waarschuwt voor mogelijke aanzienlijke schade en potentieel gevaarlijke situaties door omvallende bomen en rondvliegend puin.

In de nasleep van de storm is er op meerdere snelwegen verkeershinder door op de weg gewaaide takken, zoals Rijkswaterstaat meldt. In het noorden van het land is het treinverkeer volledig tot stilstand gekomen. Schiphol heeft inmiddels aangekondigd dat er meer dan 300 vluchten zijn geannuleerd vanwege de extreme weersomstandigheden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen