HomeZorg & WelzijnRIVM: Omikron stuk minder ziekmakend, rampscenario afgewend

RIVM: Omikron stuk minder ziekmakend, rampscenario afgewend

RIVM-epidemioloog Susan van den Hof heeft dinsdag aan nu.nl laten weten dat de omikronvariant van het coronavirus mensen een stuk minder ziek maakt en dat het rampscenario daarmee voorlopig lijkt te zijn afgewend.

Het RIVM liet vandaag al wel weten dat het aantal besmettingen ondanks de lockdown met 35% toeneemt vanwege omikron, maar dit is dus niet zo ernstig als eerder verwacht omdat het minder ziekmakend is. De piek zou volgens deskundigen eind januari in de ziekenhuizen zijn, maar hoe hoog die piek zal worden is nog niet duidelijk.

Uit de recente onderzoeken blijkt volgens Van den Hof dat de kans om in het ziekenhuis te belanden vanwege een besmetting met de omikronvariant 30 tot zelfs ruim 65 procent kleiner is dan bij de eerdere varianten.

Van de duizenden ic-opnames waar het RIVM eerder rekening mee hield voor januari, is echter geen sprake meer. Dit komt dus doordat omikron minder ziekmakend blijkt, maar ook door de eerder dan verwacht aangekondigde lockdown.

Volgens wetenschappers is er echter nog geen echte reden tot juichen, omdat nog niet echt definitief is vastgesteld hoeveel minder ziekmakend de omirkonvariant is. Daarnaast verspreidt de variant zich dan weer veel sneller, waardoor het toch nog voor een hogere druk op de zorg kan zorgen. Of de maatregelen 14 januari versoepeld kunnen worden kan Van de Hof dan ook nog niet zeggen. “Daar buigen we ons als OMT deze vrijdag over. Dagelijks komen nieuwe resultaten naar buiten, waardoor schattingen steeds beter worden.”

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen