HomeZorg & WelzijnRIVM verlengt HPV-campagne tot 2024 vanwege teleurstellende opkomst

RIVM verlengt HPV-campagne tot 2024 vanwege teleurstellende opkomst

Bijna een jaar nadat de HPV-vaccinatiecampagne van start ging voor jongeren tussen 19 en 27 jaar, is de opkomst teleurstellend laag. Uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat slechts 21 procent van de ruim 1,3 miljoen in aanmerking komende jongeren de dubbele prik heeft gehaald. De campagne zou oorspronkelijk tot eind dit jaar lopen, maar vanwege de tegenvallende respons is deze verlengd tot 1 juni 2024.

Tegenvallende opkomst ondanks gratis vaccinatie

Een woordvoerder van het RIVM benadrukt dat het risico bestaat dat veel prikken onbenut blijven. Er zijn speciaal prikken ingekocht om zo’n 50 à 60 procent van de doelgroep te vaccineren. Tegelijkertijd zijn er veel vrouwen van eind 20, die net buiten de leeftijdscategorie vallen en de prik wel willen, maar niet gratis kunnen halen. Voor hen bedraagt de kostprijs ongeveer 400 euro. Het tijdschrift Linda.meiden startte in het voorjaar een petitie om de leeftijdsgrens te verhogen tot 30 jaar, aangezien velen de huidige leeftijdsgrens als onlogisch hard beschouwen.

Geslachtsverschillen in opkomst

Van de 1,3 miljoen jongeren die in aanmerking komen voor de gratis prik, zijn er 900,000 man. Deze groep toont meer interesse in vergelijking met vrouwen. Tot nu toe heeft 16 procent van de uitgenodigde vrouwen de eerste prik gehaald, terwijl dat percentage bij mannen 22 procent is. Over het algemeen is de opkomst echter laag.

Verklaringen voor tegenvallende respons

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid was het voorzien dat jongeren tussen 19 en 27 jaar geen makkelijke doelgroep zouden zijn. Op die leeftijd zijn zij vaak met andere zaken bezig en denken ze minder aan latere gezondheidsrisico’s. Bovendien heeft de discussie over vaccinatie sinds de coronapandemie bijgedragen aan terughoudendheid.

Oproep voor uitbreiding leeftijdsgrens

Vrouwen ouder dan 26 jaar pleiten voor een gratis prik, wat resulteerde in een petitie van Linda.meiden met meer dan 7500 handtekeningen. De redactie overweegt de handtekeningen aan de Tweede Kamer aan te bieden. De groep vrouwen van 27 tot 30 jaar voelt zich benadeeld omdat zij zich niet gratis kunnen laten vaccineren en bovendien nog drie jaar moeten wachten op hun eerste gratis uitstrijkje.

Geen plannen voor uitbreiding of verlenging

Het ministerie van Volksgezondheid is niet van plan om de doelgroep voor gratis HPV-vaccinatie uit te breiden. Deze groep is vastgesteld op basis van advies van de Gezondheidsraad, die heeft gekeken naar het effect van het vaccin op bevolkingsniveau. Volgens het ministerie wordt de effectiviteit boven de 26 jaar in twijfel getrokken, aangezien de kans op eerdere besmetting met HPV groter is. De campagne zal definitief eindigen halverwege volgend jaar, zonder plannen voor verdere verlenging.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen