HomeZorg & WelzijnRIVM ziet zorgwekkende trend: Nederlanders minder actief

RIVM ziet zorgwekkende trend: Nederlanders minder actief

Het RIVM heeft een zorgwekkende trend geïdentificeerd: een significant aantal Nederlanders is minder actief. Dit blijkt uit recente cijfers waaruit naar voren komt dat in 2020 slechts 44% van de Nederlanders aan de beweegnormen voldeed, een daling van 49% in 2019.

Verontrustende afname in beweging

Deze zorgwekkende trend, waargenomen door het RIVM, laat zien dat vooral jongeren, jongvolwassenen en hoogopgeleiden minder fysiek actief zijn geworden. Deze afname in activiteiten zoals fietsen en wandelen is een punt van zorg voor de volksgezondheid.

RIVM beweegrichtlijnen

Het RIVM benadrukt dat volgens hun beweegrichtlijnen volwassenen wekelijks minstens 2,5 uur matig tot intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minimaal een uur. Deze richtlijnen zijn cruciaal om het risico op chronische ziekten te verlagen, een aspect van de zorgwekkende trend van minder actieve Nederlanders.

Impact van E-bikes volgens RIVM

Een interessante bevinding van het RIVM is dat, ondanks een toename in sportactiviteiten onder jongeren, de algemene fysieke activiteit is afgenomen. Dit wordt deels toegeschreven aan de opkomst van e-bikes, waardoor men minder tijd actief doorbrengt op de fiets.

Diversiteit in bewustzijn over beweging

De zorgwekkende trend die het RIVM heeft vastgesteld, wordt weerspiegeld in de verschillende houdingen ten opzichte van beweging. Sommige jongeren zien de voordelen van e-bikes in efficiëntie, terwijl anderen zich bewust zijn van het belang van reguliere lichaamsbeweging voor hun gezondheid.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen