HomeZorg & WelzijnRuim 1 op de 5 jongeren had suïcidale gedachten tijdens laatste lockdown

Ruim 1 op de 5 jongeren had suïcidale gedachten tijdens laatste lockdown

Ruim 1 op de 5 (22%) jongeren tussen 12 en 25 jaar dacht er in de periode december 2021 tot en met februari 2022 serieus over na om een einde aan het leven te maken. Op dat moment gold er een lockdown in Nederland. In die periode registreerden huisartsen ook 37% meer suïcide inclusief gedachten en pogingen bij jongeren, vergeleken met dezelfde periode (2019) vóór de coronamaatregelen. In deze periode ging het met volwassenen juist beter, blijkt uit het derde kwartaalonderzoek door Netwerk GOR. Dit is een samenwerking van het RIVM, het Nivel, ARQNationaal Psychotrauma Centrum Nationaal Psychotrauma Centrum en GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland. Deze derde meetronde ging over december 2021 tot en met februari 2022. 

Het doel van dit onderzoek is om te zorgen voor goede informatie over de gevolgen van COVID-19 voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Daarmee adviseert en ondersteunt Netwerk GOR beleidsmakers bij het maken van beleid. Dit draagt bij om een passend aanbod van zorg en ondersteuning op te zetten. Daarmee kunnen negatieve gezondheidseffecten beperkt worden. Ook geven de resultaten inzicht in bestaande risico’s en kwetsbaarheden die ook los van deze crisis aandacht verdienen.

Groepen jongeren met meer kans op suïcidale gedachten

Onderzoekers zochten uit welke groepen meer kans hebben om serieus over zelfdoding na te denken. Het ging vooral om jongeren die ook al kampten met eenzaamheid, verminderde mentale gezondheid en meer PTSSPosttraumatische Stressstoornis-symptomen. Daarnaast hadden ook jongeren die een gebeurtenis meemaakten die te maken had met corona, vaker suïcidale gedachten. Denk hierbij aan situaties als in het ziekenhuis terecht komen of als iemand die belangrijk voor hen was overleed aan corona. 

Veel jongeren met psychische klachten 

Uit deze meting blijkt ook dat veel jongeren last hadden van psychische klachten (43%). Ook werd stress genoemd (55%) en lichamelijke klachten die mogelijk kwamen door stress (58%), zoals vermoeidheid (36%), prikkelbaarheid (22%) of problemen met het geheugen en/of concentratie (22%). 

Met meeste volwassenen ging het juist beter

Over het algemeen ging het tijdens de laatste lockdown met volwassenen psychisch beter dan met jongeren. Wel blijkt dat ook bij volwassenen de groep jongere volwassenen (26 t/m 35 jaar) de meeste psychische klachten (36%) heeft. Bij volwassenen tussen de 36 en 75 jaar nam het deel met psychische klachten met de leeftijd steeds verder af. Mensen van 76 jaar en ouder hadden wel weer iets vaker last van psychische klachten. Denk hierbij aan eenzaamheid, stress en suïcidale gedachten.  

Bron: RIVM

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen