HomeAlgemeenRusland belooft graanleveringen naar Afrika te waarborgen

Rusland belooft graanleveringen naar Afrika te waarborgen

In een verklaring vrijgegeven door het Kremlin vóór de aankomende Russisch-Afrikaanse top, heeft president Vladimir Poetin Afrikaanse landen gerustgesteld dat Rusland in staat zou zijn om de weggevallen graanleveringen van Oekraïne te vervangen. Volgens Poetin kan Rusland graan efficiënter leveren aan Afrika dan Oekraïne, in het licht van de verwachte recordoogst dit jaar.

Deze verklaring komt op een moment dat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne toenemen. Infrastructuur voor graanexport in de Oekraïense havenstad Odesa en een alternatieve haven in de Donaudelta zijn recentelijk onder vuur gekomen, wat heeft geleid tot aanzienlijke schade en enkele gewonden.

President Poetin betoogt verder dat het grootste deel van de graanexport onder de voormalige deal tussen Oekraïne en Afrikaanse landen voornamelijk werd geleverd aan landen met hogere inkomens. Uit officiële VN-gegevens blijkt dat 70% van de 33 miljoen ton graan die werd uitgevoerd, terechtkwam in landen met hogere en middeninkomens, waaronder de EU.

Ondanks deze cijfers merkt de VN op dat de graanexport een essentiële rol speelt bij het stabiliseren van markten en het beperken van inflatie van voedselprijzen wereldwijd.

Met het verlopen van de graandeal vorige week zijn de graanprijzen echter snel gestegen, waarbij de tarweprijs met ongeveer 10% is gestegen. Ondertussen blijft Rusland de voormalige graandeal bekritiseren. De Russische veiligheidsdienst FSB beweert sporen van explosieven te hebben gevonden in een vrachtschip dat werd gebruikt voor graantransporten vanuit Oekraïne. Hoewel de beweringen niet onafhankelijk kunnen worden bevestigd, suggereert de FSB dat civiele transporten mogelijk worden gebruikt voor wapenleveranties.

Deze recente incidenten hebben de spanningen tussen Rusland en Oekraïne verder doen oplopen, met waarschuwingen van zowel Russische als Oekraïense kant voor scheepvaartverkeer naar de havens van het andere land, te midden van beweringen van mogelijke militaire dreigingen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen