HomeAlgemeenRusland schort graandeal met Oekraïne op

Rusland schort graandeal met Oekraïne op

Volgens een aankondiging van het Kremlin zal Rusland de graanovereenkomst voor de Zwarte Zee niet voortzetten. Woordvoerder Dmitri Peskov meldde vandaag dat Rusland zich zal herengageren met de deal nadat aan hun voorwaarden is voldaan. “Zodra het deel van de Zwarte Zee-overeenkomst dat betrekking heeft op Rusland is uitgevoerd, zal Rusland onmiddellijk de implementatie van de deal hervatten,” zei Peskov.

Rusland heeft gepleit voor het opheffen van belemmeringen voor de export van zijn eigen graan en kunstmest. Ondanks een incident eerder vandaag waarbij de Krimbrug werd aangevallen en er volgens Russische bronnen twee mensen omkwamen, benadrukte Peskov dat het stopzetten van de graandeal niet gerelateerd is aan deze aanval.

De bestaande overeenkomst werd op 17 mei voor een periode van zestig dagen verlengd. Nu deze periode ten einde loopt en er geen akkoord is bereikt over een verdere verlenging, zullen de huidige afspraken vervallen.

De Russische ambassade in Minsk heeft Oekraïne officieel op de hoogte gebracht van Rusland’s besluit om deelname aan de graanovereenkomst vanaf 18 juli op te schorten. Deze aankondiging werd vandaag gedaan door de Russische ambassadeur in Belarus, zoals gemeld door persbureau Ria.

In de officiële nota aan de Oekraïense autoriteiten, die via diplomatieke kanalen werd overhandigd, verduidelijkte de Russische Federatie haar positie met betrekking tot de toekomst van de graanovereenkomst. Het document bevatte expliciet de weigering van Rusland om het veilige transportinitiatief van graan en voedsel vanuit Oekraïense havens te verlengen na het verstrijken van de huidige looptijd. Hierdoor wordt de uitvoering van het initiatief op 18 juli van dit jaar volledig stopgezet.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen