HomeAlgemeenRutte maakt excuses aan militairen Dutchbat III

Rutte maakt excuses aan militairen Dutchbat III

Op een bijeenkomst met honderden veteranen van Dutchbat III heeft premier Rutte namens het kabinet excuses gemaakt voor de omstandigheden waarin Dutchbat III in 195 uitgezonden is naar Srebrenica. De plechtigheid in de Oranjekazerne in Schaarsbergen staat vandaag in het teken van “waardering en erkenning”.

In 1995 maakten de militairen van Dutchbat III deel uit van een VN-vredesmissie in Bosnië-Herzegovina. Ze waren echter lichtbewapend en machteloos toen de moslimenclave onder de voet werd gelopen. Bosnische Serviërs hebben toen zo’n 8000 moslimmannen vermoord en Rutte heeft dan ook benadrukt dat zij de hoofdverantwoordelijken zijn en de wereld het af liet weten. Ook gaf hij aan dat de politiek en militaire top Dutchbat te weinig gesteund heeft. De toenmalige militairen ondervinden nog altijd veel problemen ten gevolge van Dutchbat.

Vorig jaar heeft het kabinet al erkend dat er uitzonderlijke omstandigheden waren waaronder de militairen tijdens Dutchbat III moesten opereren en daarna jarenlang onterecht veel kritiek en negatieve media-aandacht kregen. Daarom ontvingen de betrokkenen vorig jaar een eenmalig bedrag van 5000 euro als blijk van erkenning. Ook organiseert defensie sindsdien terugkeerreizen naar Srebrenica.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen