HomeBouw & WonenScherpe daling in de verkoop van nieuwbouwkoopwoningen in 2023

Scherpe daling in de verkoop van nieuwbouwkoopwoningen in 2023

In een recent rapport van het CBS, het Kadaster en Eurostat, werd een significante daling in het aantal transacties op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen in het tweede kwartaal van 2023 naar voren gebracht. Met een vermindering van 56,2%, het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 2015, hebben marktdeskundigen hun zorgen geuit over de gezondheid en toekomst van de woningmarkt.

Analyse van de verkoop van nieuwbouwwoningen

In de loop van 2022 zette de neerwaartse trend zich gestaag voort, culminerend in slechts 3,3 duizend transacties in het tweede kwartaal van 2023. Wanneer we kijken naar de combinatie van het eerste en tweede kwartaal, is het totale aantal verkochte nieuwbouwwoningen slechts iets meer dan 6,6 duizend, wat neerkomt op een vermindering van 54,4% vergeleken met het jaar ervoor.

Prijsontwikkelingen en hun complexiteiten

Terwijl de gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning daalde naar bijna €496 duizend, een afname van het voorgaande jaar, vertoonde de voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs een stijging van 1,7%. Deze paradoxale trend wijst op de complexiteit van de huidige marktcondities, waarbij zowel prijs als kwaliteit van de verkochte woningen fluctueren.

Internationale perspectieven op de huizenmarkt

Interessant is dat Nederland zich bevindt onder de negen landen, inclusief Duitsland, Zweden en Denemarken, waar de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2023 zijn gedaald, met een gemiddelde daling van 4,3%. In contrast, de huizenprijzen in 17 EU-landen, waaronder Kroatië en Bulgarije, zijn gestegen, waarbij de laatste twee een indrukwekkende groei van respectievelijk 13,7% en 10,7% lieten zien.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen