HomeEconomischSignificante salarisverhoging voor werknemers in de gehandicaptenzorg

Significante salarisverhoging voor werknemers in de gehandicaptenzorg

Amsterdam – De 200.000 werknemers in de gehandicaptenzorg zien een aanzienlijke stijging in hun lonen vanaf 1 september, volgens de overeenkomst tussen vakbonden en werkgevers (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, VGN). De werknemers zullen een stapsgewijze salarisverhoging van 10% ontvangen, met een gegarandeerd minimumbedrag dat ervoor zorgt dat de laagstbetaalden een stijging tot 15% ervaren.

Deze nieuwe regeling is een aanvulling op de bestaande CAO en is ontworpen om de negatieve effecten van de inflatie te verminderen. FNV Zorg & Welzijn bestuurder, Saida Youssef, erkende de moeilijkheden bij het bereiken van deze overeenkomst, maar prees de bereidheid van de leden om actie te voeren en de dreiging van verdere acties als belangrijke katalysatoren.

Buiten de al geplande loonstijging van 3,2% in mei, zullen medewerkers in de gehandicaptenzorg (GHZ) nog eens 3% meer loon ontvangen vanaf 1 september 2023, met een minimum van €80. Vanaf 1 december komt daar nog eens 3% bij, met hetzelfde minimum. Ook voor 2024 zijn overeenkomsten gesloten, waarbij de lonen op 1 juni en 1 december respectievelijk met 2% stijgen, met een minimum van €55. Daarnaast wordt de reiskostenvergoeding verdubbeld naar €0,16 per kilometer en worden de voorwaarden voor onregelmatigheidstoeslag verbeterd.

De overeenkomst omvat ook maatregelen om de hoge werkdruk aan te pakken. Vaste medewerkers krijgen nu voorrang bij het maken van roosters, een verandering die de werkdruk aanzienlijk kan verminderen. Saskia Bijenhof, een werknemer in de GHZ, benadrukte hoe belangrijk deze verandering is, naast de verbeterde loonvoorwaarden.

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang, zijn acties die eerder gepland waren door ontevreden vakbondsleden alleen opgeschort, niet geannuleerd. Leden krijgen de kans om de komende maand over de nieuwe afspraken te stemmen. Volgens Youssef is er nog steeds werk aan de winkel, vooral wat betreft de werkdruk en het tekort aan personeel in de sector.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen