HomeEconomischSoepele staatssteunregels vanaf eind juni afgeschaft door Europese Commissie

Soepele staatssteunregels vanaf eind juni afgeschaft door Europese Commissie

Vanaf juli zullen de lidstaten van de Europese Unie weer de normale staatssteunregels moeten volgen, in plaats van de versoepelde regels die vanaf het begin van de coronacrisis werden ingesteld. Deze waren in het leven geroepen om zoveel mogelijk bedrijven door de coronacrisis heen te helpen, maar volgens de commissaris van de EU (Margrethe Vestager van Mededinging) nu niet meer nodig.

Zo werden bijvoorbeeld de strikte regels om oneerlijke concurrentie door bedrijven te voorkomen even losgelaten vanaf 19 maart 2020. Nadat deze regeling 3 keer verlengd is, zal daar nu dus weer strikt op worden toegezien.

“In die tijd hebben we 950 landelijke regelingen goedgekeurd voor een totaalbedrag van meer dan 3 biljoen euro”, zegt Vestager. “Uit onze gegevens blijkt dat van dat bedrag 730 miljard euro ook echt is uitgegeven. Maar na meer dan twee jaar is de gezondheidscrisis in Europa eindelijk zo goed als onder controle en hebben lidstaten de beperkingen opgeheven.”

Tot het einde van dit jaar blijft er nog wel een regeling rond investeringen lopen en bedrijven kunnen ook nog een beroep doen op een regeling om hun buffer groter te maken tot eind 2023. “Dat zijn twee belangrijke maatregelen om de economie herop te starten”, zegt Vestager.

Volgens Vestager zal er echter geen enkel bedrijf zomaar van de een op andere dag de steun kwijtraken, maar zal het allemaal geleidelijk gebeuren en 30 juni 2023 is de verwachting dat alles rond zal zijn. Er is nog wel een crisispakket beschikbaar voor lidstaten om bedrijven te helpen door de Oekraïnecrisis te komen.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen