HomeMobiliteitSpoorwerkzaamheden leggen treinverkeer Rotterdam Blaak tijdelijk stil

Spoorwerkzaamheden leggen treinverkeer Rotterdam Blaak tijdelijk stil

Het treinstation Blaak, gelegen in het hart van Rotterdam, blijft deze week gesloten vanwege geplande werkzaamheden aan het spoor. De houten dwarsliggers, de structurele elementen die onder de rails liggen, worden vervangen, zo meldt ProRail.

De dwarsliggers zijn naar verluidt gekrompen door diverse factoren, waaronder urine, die in het verleden werd geloosd uit de treintoiletten en op de rails belandde. Als gevolg hiervan zullen er gedurende de hele week geen treinen vertrekken of stoppen bij station Blaak. In plaats daarvan worden pendelbussen ingezet tussen Rotterdam Centraal en Blaak.

Bouwmanager Corné Kriesels van ProRail vertelt dat dwarsliggers aan bepaalde tolerantienormen moeten voldoen. “Als deze normen worden overschreden, past de trein niet meer over het spoor. Daarom is vervanging noodzakelijk,” legt Kriesels uit.

Kriesels benadrukt dat dit probleem voornamelijk voorkomt in tunnels, waar urine en andere stoffen niet door regenwater worden weggespoeld. Een gedeelte van het spoor bij het ondergrondse station Blaak moest al eens met spoed worden vervangen vanwege sterk gekrompen dwarsliggers. “Dat willen we in de toekomst voorkomen,” aldus Kriesels.

De nieuwe dwarsliggers, gemaakt van beton en kunststof, zijn bestand tegen dit soort problemen. Kriesels voegt toe dat het probleem van gekrompen houten balken door urine naar verwachting zal afnemen. “Nieuwe treinen zijn uitgerust met systemen die de inhoud van de toiletten opvangen in plaats van lozen.” Naar verwachting zal station Blaak vanaf volgende week maandag weer operationeel zijn.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen