HomeEconomischStabilisatie in de prijzen van basisboodschappen; consumenten leren om slimmer te winkelen

Stabilisatie in de prijzen van basisboodschappen; consumenten leren om slimmer te winkelen

Na twee jaar van voortdurende prijsstijgingen, is er eindelijk goed nieuws voor Nederlandse huishoudens. Volgens recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK lijken de prijzen van basisboodschappen te stabiliseren, waarbij de kosten van een winkelwagentje gevuld met 55 essentiële producten in de eerste maanden van dit jaar licht zijn gedaald.

“In de afgelopen twee jaar werden basisboodschappen zo’n 30% duurder. Maar nu zien we dat de prijzen gestabiliseerd zijn en in sommige gevallen zelfs licht dalen,” vertelt Norman Buysse van GfK.

Hoge energiekosten droegen significant bij aan de eerdere prijsstijgingen. Gelukkig voor de consument zijn de energieprijzen recentelijk fors gedaald, wat ruimte biedt voor een verlaging van de productprijzen. Daarnaast kan een daling van grondstofprijzen, zoals die van graan na de initiële stijging bij het begin van de oorlog in Oekraïne, een verdere positieve impact hebben.

Er is echter een potentieel struikelblok; de gestaag stijgende lonen in verschillende sectoren kunnen nog steeds een opwaartse druk op prijzen uitoefenen. “De effecten van kostenstijgingen of -dalingen moeten zich een weg banen door de hele productieketen voordat de consument ze opmerkt”, aldus Buysse.

Ondanks deze prijsstabilisatie heeft GfK ook opgemerkt dat consumenten hun winkelgedrag hebben aangepast. Door minder in bulk te kopen en meer te hergebruiken, zijn consumenten erin geslaagd hun verspilling te verminderen. Daarnaast winkelen mensen nu vaker, waardoor ze versere producten kunnen kopen en verspilling verder wordt verminderd.

“Het lijkt erop dat consumenten slimmer worden in hun winkelgedrag. Ze letten meer op koopjes, kiezen vaker voor huismerken boven A-merken en bereiden zich beter voor op hun supermarktbezoeken,” legt Buysse uit. Ook zijn consumenten nu meer bereid om alternatieve, goedkopere producten uit te proberen, wat verdere besparingen oplevert.

Dit aangepaste winkelgedrag, ingegeven door prijsbewustzijn, heeft ertoe geleid dat veel mensen zich goed voelen bij hun nieuwe manier van boodschappen doen. Naarmate consumenten leren navigeren in de wereld van slim boodschappen doen, is de hoop dat deze trend van prijsstabilisatie zal voortzetten.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen