HomeKlimaatStatiegeld op blik zorgt voor aanzienlijke afname zwerfafval

Statiegeld op blik zorgt voor aanzienlijke afname zwerfafval

Uit recente metingen van Rijkswaterstaat blijkt dat het aantal blikjes in het zwerfafval aanzienlijk is afgenomen sinds de invoering van statiegeld. Het aantal gedetecteerde blikjes is in acht jaar niet zo laag geweest.

Eerste resultaten tonen positieve trend

Demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat dit de eerste meting betreft sinds de invoering van het statiegeld. Vervolgmetingen zullen aantonen of deze trend zal doorzetten of dat dit een eenmalige gebeurtenis was.

In het tweede kwartaal van dit jaar, volgend op de invoering van het statiegeld op 1 april, werd er een daling van een derde in het aantal zwerfblikjes geregistreerd ten opzichte van het driemaandelijkse gemiddelde van de voorgaande drie jaar.

Daling zwerfafval plastic flesjes zet door

Niet alleen blikjes profiteren van deze positieve trend. In de eerste helft van dit jaar werden 60% minder plastic flesjes in het zwerfafval gevonden in vergelijking met dezelfde periode in 2020. 2020 was het laatste jaar zonder statiegeld op plastic flessen.

Drankenkartons blijven stabiel ondanks afwezigheid statiegeld

Ondanks dat drankenkartons niet onder het statiegeld vallen, toont staatssecretaris Heijnen aan dat hun aantal in het zwerfafval consistent blijft. Hieruit concludeert ze voorzichtig dat er geen duidelijke verschuiving is naar verpakkingen zonder statiegeld. Dit is in tegenstelling tot eerdere beweringen van zwerfafvalexpert Dirk Groot.

Oproep aan producenten voor betere inzameling

Staatssecretaris Heijnen benadrukt dat statiegeld effectief is in de strijd tegen zwerfafval. Ze roept drankverpakkingsproducenten op om hun inspanningen te verhogen bij het inzamelen van plastic flessen en blikjes.

Recent uitte de staatssecretaris haar ontevredenheid over het feit dat slechts 68% van de plastic flessen werd ingezameld, terwijl dit wettelijk 90% zou moeten zijn. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft verbeteringen geëist van het Afvalfonds, dat verantwoordelijk is voor de inzameling.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen