HomeAlgemeenStijging in aanhoudingen van uithalers baart zorgen

Stijging in aanhoudingen van uithalers baart zorgen

In de eerste helft van 2023 zijn 217 uithalers gearresteerd in de Rotterdamse haven, bijna net zoveel als in heel 2022 (251). De stijgende trend en dalende leeftijd van de uithalers baart autoriteiten zorgen. Verschillende partijen zijn gezamenlijk bezig met het versterken van de preventieve aanpak, om een veilige en eerlijke havenomgeving te waarborgen.

Het aantal gearresteerde uithalers in 2021 bedroeg 400, mede dankzij een piek van 140 arrestaties in september van dat jaar. De 217 arrestaties in 2023, zonder zo’n piek, wijzen op een toenemend probleem.

Het leeftijdsprofiel van de uithalers verandert ook. Ongeveer 63% van de gearresteerden in 2023 zijn jonger dan 23, vergeleken met 45% in 2022. Ook het percentage minderjarige uithalers is gestegen van 8% in 2022 naar 15% in 2023.

In de afgelopen drie jaar zijn bijna 900 uithalers betrokken geweest bij meer dan 8100 misdrijven, gemiddeld negen per persoon, variërend van overvallen tot geweld en bedreiging, niet alleen in de haven.

De meerderheid van de uithalers (90%) in 2023 zijn nieuwkomers, wat mogelijk het gevolg is van nieuwe wetgeving die strengere straffen mogelijk maakt voor recidivisten.

In reactie hierop werkt de politie nauw samen met de Douane en private partijen in de haven, met gebruikmaking van technologie en aanpassingen in logistieke processen, om de opsporingscapaciteit te vergroten en toegang tot belangrijke informatie te beperken.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen