HomeAlgemeenToename arbeidsparticipatie Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Toename arbeidsparticipatie Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal werkende Oekraïense vluchtelingen in Nederland in vergelijking met vorig jaar is toegenomen. Deze groei is met name zichtbaar onder Oekraïense vrouwen.

Stijging arbeidsparticipatie

Eind 2022 was ongeveer 44% van de Oekraïense vrouwen in Nederland werkzaam. Slechts zes maanden later is dit cijfer gestegen naar meer dan de helft. Ook het aantal werkende mannen is toegenomen, hoewel deze stijging minder uitgesproken is; 41% van de mannen heeft nu een baan.

Sectoren van werkgelegenheid

Veel Oekraïense vluchtelingen vinden werk in de zakelijke dienstverlening, waaronder uitzendbureaus. Daarnaast zijn sectoren zoals handel, vervoer en horeca populaire werkgebieden voor deze groep. Opmerkelijk is dat ongeveer 39% van de vluchtelingen binnen een jaar van baan wisselt.

Uitzonderingspositie

Oekraïense vluchtelingen die na de Russische invasie in Nederland zijn aangekomen, hebben de unieke mogelijkheid om direct aan het werk te gaan, in tegenstelling tot andere vluchtelingen van buiten de EU.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen