HomeAlgemeenToename inzet DSI voor verwarde personen vertoont stijgende trend

Toename inzet DSI voor verwarde personen vertoont stijgende trend

In de afgelopen drie jaar is er een opmerkelijke stijging geconstateerd in de inzet van het zwaarbewapende politieteam, Dienst Speciale Interventies (DSI), vanwege incidenten met verwarde personen. Volgens recente politiecijfers, verkregen door NU.nl, is de inzet van dit team in dergelijke gevallen bijna verdubbeld sinds 2020.

Jaarlijkse cijfers tonen alarmerende groei

Tot augustus van dit jaar werd de DSI 160 keer opgeroepen voor incidenten met verwarde personen. In contrast, het cijfer voor het voorgaande jaar was 180 en voor 2020 slechts 83.

Recente inzet bij Rotterdamse schietpartij

De DSI werd ook recent ingeschakeld bij een schietincident in Rotterdam. Hoewel de specifieke reden voor hun inzet nog onduidelijk is, wordt aangegeven dat de verdachte, Fouad L., eerder was veroordeeld voor dierenmishandeling en symptomen van psychoses vertoonde.

Algemene politie-inzet voor verward gedrag neemt ook toe

Hoewel er geen specifieke verklaring is voor de toename sinds 2020, is er ook een aanzienlijke stijging waargenomen in de ‘normale’ politie-inzet voor verwarde personen. Het aantal meldingen in deze categorie is in tien jaar tijd verdrievoudigd.

Achtergrond van de DSI

De DSI, onderdeel van de politie, bestaat uit een combinatie van politieagenten, defensiemedewerkers en leden van de Koninklijke Marechaussee. Deze eenheid is uitgerust met zware wapens en gespecialiseerde technieken voor het aanhouden of uitschakelen van verdachten in uitzonderlijke situaties.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen