HomeEconomischToename rente op studieleningen treft studenten en ex-studenten

Toename rente op studieleningen treft studenten en ex-studenten

Vanaf 1 januari 2024 zal er een significante toename in de rente op studieleningen waar te nemen zijn, wat directe impact heeft op de financiële verplichtingen van studenten en ex-studenten. Terwijl de huidige rente voor het hoger onderwijs 0,46 procent is en voor mbo-opleidingen 1,78 procent, zullen deze rentepercentages stijgen naar respectievelijk 2,56 procent en 2,95 procent. Deze toename is gelinkt aan de oplopende rente die de overheid zelf op leningen moet voldoen.

Studenten en ex-Studenten ondervinden financiële gevolgen

De aankomende toename van de rente op studieleningen zal zonder twijfel financiële consequenties hebben voor huidige studenten en ex-studenten in de terugbetalingsfase. Zorgen worden verder versterkt door bijkomende economische druk, zoals het verhogen van collegegelden en het niet continueren van koopkrachtmaatregelen, zoals aangegeven door studentenorganisaties zoals het ISO.

Aflossingscondities van studieschulden

Bij het terugbetalen van de studieschuld, komt de toename van de rente op studieleningen extra naar voren. Met een rentevaste periode van vijf jaar, en verschillende aflostermijnen – 35 jaar voor hbo- en wo-studenten en 15 jaar voor mbo’ers en die onder het oude stelsel – zullen de maandelijkse aflossingen zichtbaar beïnvloed worden.

Overheid en studentenorganisaties reageren op toename rente

De aanzienlijke toename van de rente op studieleningen genereert gemengde reacties. Minister Dijkgraaf van Onderwijs verwijst naar alternatieve financiële ondersteuningen zoals de heringevoerde basisbeurs en de verruimde aanvullende beurs, terwijl studentenorganisaties pleiten voor een maximale rente op studieschulden om toekomstige onzekerheid te beperken.

Zoektocht naar oplossingen en middenweg voor studierente

In de nasleep van de aankondiging van de toename van de rente op studieleningen, voeren studentenorganisaties de druk op om alternatieve oplossingen en preventieve maatregelen te bespreken, benadrukkend dat een stabiele en toegankelijke educatieve toekomst een prioriteit blijft voor alle studenten en ex-studenten.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen