HomeAlgemeenToenemend aantal wolvenroedels in Nederland: uitdaging of kans?

Toenemend aantal wolvenroedels in Nederland: uitdaging of kans?

Nederland huisvest momenteel negen wolvenroedels, zo meldt BIJ12, de organisatie verantwoordelijk voor wolvenbeheer in de provincies. Deze toename werpt vragen op over het samenleven van mensen en wolven, en de bescherming van vee en wolven.

Groei van de wolvenpopulatie

Volgens BIJ12 leven er tientallen wolven verspreid over Nederland, met een concentratie van zeven roedels op de Veluwe en twee in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Deze roedels bestaan uit wolvenparen en hun jongen, waarbij dit jaar minimaal 39 welpen zijn geregistreerd.

Incidenten en zorgen

Tussen mei en augustus zijn er 65 meldingen van wolvenschade aan vee geregistreerd, waarvan de meeste uit Drenthe. Van deze meldingen is in 41 gevallen bevestigd dat een wolf de dader was. Dit heeft geleid tot groeiende zorgen bij schapenboeren en discussies over de veiligheid van mensen en dieren.

Debat over samenleven en bescherming

Frans Schepers, directeur van Rewilding Europe, benadrukt de noodzaak van samenleven en het vinden van een balans tussen mens en wolf. Voorstellen variëren van het verbeteren van de bescherming van vee tot aanpassingen in de beschermingsstatus van de wolf binnen de EU, waarbij de Europese Commissievoorzitter, Von der Leyen, lokale gemeenschappen en wetenschappers betrekt voor inzicht en advies.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen