HomeTech & ICTTwitter beperkt dagelijkse tweet-toegang in reactie op gegevensscraping

Twitter beperkt dagelijkse tweet-toegang in reactie op gegevensscraping

Twitter heeft een dagelijkse limiet gesteld aan het aantal tweets dat gebruikers kunnen lezen. De beslissing is genomen onder leiding van CEO Elon Musk, die benadrukt dat deze maatregel noodzakelijk is voor een soepele werking van het sociale netwerk en gekarakteriseerd wordt als “een tijdelijke noodmaatregel”.

De maatregel komt als reactie op de toenemende bezorgdheid van Twitter over zogenaamd ‘scraping’. Dit is een proces waarbij bedrijven speciale software gebruiken om geautomatiseerd data te verzamelen op Twitter, om deze vervolgens te gebruiken voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie modellen. Volgens Musk kan dit leiden tot verminderde snelheid en betrouwbaarheid van het platform.

De nieuwe regels omvatten een limiet van 10.000 tweets per dag voor geverifieerde accounts, gemarkeerd met een blauw vinkje. Daarentegen mogen nieuwe gebruikers zonder verificatie slechts 500 berichten per dag lezen. Bestaande gebruikers zonder geverifieerd account hebben toegang tot 800 berichten per dag.

Musk had eerder op de avond cijfers genoemd van 6000, 600 en 300 berichten respectievelijk, en gaf aan dat hij deze limieten op korte termijn zou verhogen tot 8000, 800 en 400.

De beperkingen volgen op maatregelen die Musk de dag ervoor aankondigde. Hij meldde dat Twitter-berichten alleen nog zichtbaar zullen zijn voor ingelogde gebruikers. Deze ingreep wordt eveneens beschreven als een noodmaatregel, bedoeld om de gegevensverzameling door “honderden organisaties die op agressieve wijze gegevens van Twitter opzuigen” te verminderen. Musk hoopt dat dergelijke beperkingen het bezoek van geautomatiseerde accounts aan Twitter zullen ontmoedigen.

Op de dag van aankondiging ervoeren duizenden gebruikers in meerdere landen, waaronder Nederland, problemen met inloggen op het platform, of ondervonden ze aanzienlijke vertraging. Het is onduidelijk of deze problemen direct gerelateerd zijn aan de recente maatregelen tegen scraping.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen