HomeShowbizz en CultUitgebreide selectiecommissie voor Nederlandse songfestivalinzending door AVROTROS

Uitgebreide selectiecommissie voor Nederlandse songfestivalinzending door AVROTROS

AVROTROS, de Nederlandse omroepvereniging, heeft aangekondigd dat de selectiecommissie voor de Nederlandse Songfestivalinzending zal worden uitgebreid. Deze stap is een reactie op de teleurstellende prestaties op het festival van dit jaar. De omroep voert ook een nieuw inzendingssysteem in waarbij het mogelijk is om eerst een nummer in te zenden, waarna een passende artiest zal worden gezocht in overleg met de commissie.

Het inzenden van nummers staat open vanaf nu tot 30 september. Wie precies in de uitgebreide selectiecommissie zullen plaatsnemen is nog niet bekend, maar het nieuwe hoofd van de commissie is Twan van de Nieuwenhuijzen, die al geruime tijd betrokken is bij de organisatie.

“De commissie wordt verder uitgebreid met nieuwe vertegenwoordigers uit de muziekindustrie”, aldus een woordvoerder van AVROTROS. De huidige leden van de commissie, Cornald Maas, Sander Lantinga, Carolien Borgers en Hila Noorzai, blijven aan. Eric van Stade, AVROTROS-directeur, zal echter de commissie verlaten, net zoals Jan Smit eerder dit jaar deed.

Vorig jaar was er al een selectieprocedure waarbij iedereen één of meerdere nummers kon mailen naar AVROTROS. Deze procedure zal grotendeels ongewijzigd blijven.

In het afgelopen songfestival koos de selectiecommissie voor het nummer ‘Burning Daylight’, mede geschreven door voormalig winnaar Duncan Laurence. De artiesten, Mia Nicolai en Dion Cooper, hadden echter weinig ervaring met optreden, vooral Nicolai, die oorspronkelijk is opgeleid als actrice. Dit resulteerde in ondermaatse optredens en groeiende kritiek op zowel het duo als de selectiecommissie.

Het lied werd kort voor het vertrek naar het songfestival in Liverpool aangepast om beter aan te sluiten bij de stemklank van het duo. Toch wist het duo zich niet te kwalificeren voor de finale, wat leidde tot aanhoudende kritiek op de selectieprocedure. AVROTROS heeft aangegeven dat zij dit proces zullen evalueren en overwegen om terug te keren naar een nationaal songfestival waarbij het publiek kan stemmen op de Nederlandse inzending.

Het volgende Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden in Malmö, na de overwinning van de Zweedse Loreen met het nummer ‘Tattoo’ dit jaar.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen