HomeZorg & Welzijn'Ultrafijnstof mogelijk gezondheidsrisico voor omwonenden Schiphol'

‘Ultrafijnstof mogelijk gezondheidsrisico voor omwonenden Schiphol’

De Telegraaf heeft op basis van een later deze week te verschijnen RIVM-rapport laten weten dat omwonenden van Schiphol mogelijk een verhoogde kans hebben om aan hartritmestoornissen te overlijden door ultrafijnstof van vliegverkeer. Daarnaast zouden ze mogelijk een verhoogd risico op andere hart- en vaatklachten hebben.

Aanstaande moeders zouden volgens deze aanwijzingen een verhoogde kans op vroeggeboorten en andere nadelige geboorte-uitkomsten hebben door de blootstelling aan ultrafijnstof.

In het rapport wordt echter wel veel gesproken over “mogelijk”, aangezien er volgens de onderzoekers nog te veel onzeker is en er dus geen harde conclusies kunnen worden getrokken over de gevolgen van de blootstelling aan ultrafijnstof. In het onderzoek werden gezondheidsgegevens van inwoners van 31 gemeenten die rond Schiphol liggen vergeleken met gemeenten met lagere concentraties ultrafijnstof. Hierin kwamen deze verschillen dus naar voren.

Het onderzoek volgt op een onderzoek van de RIVM van 3 jaar terug, toen naar voren kwam dat kinderen met luchtwegaandoeningen rondom Schiphol op dagen met veel ultrafijnstof meer klachten hebben van een piepende ademhaling en kortademigheid. Ook werd er bij kinderen en volwassenen een verminderde longfunctie gemeten, wat echter niet tot gezondheidsklachten hoeft te leiden. Wel kunnen mensen met hartaandoeningen en astma klachten krijgen.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen