Uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV is gebleken dat er vorig jaar zo’n 1,5 miljoen mensen van baan hebben gewisseld, wat neerkomt op ongeveer een vijfde van de werknemers. Deze trend is al zo’n 10 jaar gaande, maar zeker sinds de pandemie op zijn einde gekomen is vinden steeds meer mensen een nieuwe baan. De personeelstekorten zijn sinds de pandemie dan ook flink opgelopen en er waren sindsdien meer vacatures dan werklozen. “Dan neemt de onderhandelingspositie van de werknemer sterk toe, en die gaat dus elders kijken”, zegt Michel van Smoorenburg van het UWV in het NOS Radio 1 Journaal.
Flexibel contract
Uit cijfers van het CBS die door het UWV geanalyseerd zijn, blijkt verder dat er begin 2013 bijna 2,8% van de werknemers van baan wisselde en dat was in het derde kwartaal van 2022 5,3%. Het zijn daarbij vooral werknemers met een flexibel contract die van baan wisselen. In het derde kwartaal wisselde een op de tien van hen van baan, waar dat er bij werknemers met een vast contract slechts 2,8% waren. Dit komt volgens het UWV zelf doordat mensen met een vast contract meer inleveren bij een overstap.
Zelfstandige
Uit de cijfers blijkt dat werknemers niet alleen vaker naar een andere werkgever overstappen, maar ook vaker voor zichzelf beginnen als zelfstandige. Hoewel hier meer risico’s aan kleven, is er ook veel te verdienen als zzp’er als de tarieven hoog zijn. De huidige arbeidsmarkt biedt dus perspectieven voor werknemers, hoewel er ook een nadeel zit aan het overstappen. “Voor heel veel banen heb je ook dat langere termijn perspectief nodig. Ervaring opdoen, jezelf ontwikkelen, het vak echt leren kennen”, zegt Van Smoorenburg. “Dan heb je langeretermijnrelaties nodig.”