HomeZorg & WelzijnVan Dissel (RIVM) acht vierde coronagolf onwaarschijnlijk

Van Dissel (RIVM) acht vierde coronagolf onwaarschijnlijk

Een vierde coronagolf is volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel onwaarschijnlijk, als het vaccineren door blijft gaan en het merendeel van Nederland begin juli gevaccineerd is.

“Als we erin slagen om begin juli het merendeel te vaccineren, zoals het kabinet wil, dan hebben we een mijlpaal bereikt. Dat neemt een groot deel van de kwetsbaarheid weg en maakt een vierde golf onwaarschijnlijk”, zegt Van Dissel in een interview met NRC.

De coronacrisis is echter nog niet voorbij volgens Van Dissel. “Er is nog een grote groep mensen niet gevaccineerd, daar blijft sprake van een besmettingsrisico. Je wilt een stuk verder zijn met vaccineren voordat je het sein ‘brand meester’ geeft.”

Vrijdag heeft het kabinet aangekondigd de versoepelingen vervroegd in te zetten. Van Dissel denkt dat de situatie dit keer anders zal zijn dan vorige zomer, toen er ook net versoepeld werd. “Aan de afname van de eerste golf lagen de strenge maatregelen ten grondslag en kwamen we qua infecties heel laag. Wel was nog bijna iedereen gevoelig voor besmetting. Nu zien we een daling door de opbouw van immuniteit, dat is echt het effect van vaccinaties. Daardoor krijg je niet makkelijk een nieuwe piek in de ziekenhuizen, dat zou raar zijn.”

Door Annelien Bosboom; foto: pixabay

Gerelateerde Artikelen

Marketing

- Advertisment -

Most Popular