HomeTech & ICTVan Huffelen zet ruim honderd algoritmes van overheid in online register door...

Van Huffelen zet ruim honderd algoritmes van overheid in online register door burgers in te zien

Er zijn ruim honderd algoritmes die gebruikt worden door de overheid door staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) in een register gezet, zodat ze door burgers gecontroleerd kunnen worden. Bij een algoritme gaat het om een stappenplan uitgevoerd door de computer. Dit heeft doorgaans tot doel het werk van de overheid makkelijker te maken, maar er kunnen ook negatieve gevolgen aan kleven, zoals bij etnische profilering.

Verplicht

De Tweede Kamer wil dat het verplicht wordt dat ministeries, gemeenten en andere overheidstakken hun algoritmes in een register dat daarvoor is ingericht delen. Dit kan nu ook al, maar is dus nog niet verplicht, iets waar Van Huffelen werk van wil maken. Dit zal dan op zijn vroegst in 2024 verplicht worden.

Eerste versie

Er zijn in deze eerste versie 109 algoritmes in het online register gezet, waaronder een systeem om ambtenaren te helpen vaststellen of 2 vingerafdrukken afkomstig zijn van dezelfde hand. Hier wordt door de overheid op de website ook verantwoording voor afgelegd, door uitleg te geven waarom ze dit zo doen. Het gaat volgens Van Huffelen om een eerste versie en ze benadrukt dan ook dat het register nog niet perfect is.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen