Voor het eerst in meer dan een jaar kiezen meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens weer voor een vast contract voor hun stroom- en gasvoorziening. Dit blijkt uit recente gegevens van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), gebaseerd op cijfers van begin vorige maand. In de laatste maand van 2023 ervoer Nederland een opvallende toename van ongeveer 300.000 huishoudens die een vast energiecontract afsloot, waardoor het totaal begin januari op meer dan 3,7 miljoen kwam. Dit is een significante stijging ten opzichte van maart vorig jaar, toen ongeveer twee miljoen huishoudens een dergelijk contract hadden.
Stabiliteit in dynamische contracten
Ondanks de verschuiving naar vaste contracten, blijft het aantal huishoudens met een dynamisch contract redelijk stabiel. Deze contracten bieden de mogelijkheid om te profiteren van prijsdalingen, maar brengen ook het risico met zich mee van onverwachte prijsstijgingen.
Prijsdalingen in de energiemarkt
Recente cijfers tonen aan dat contracten met een variabele prijs afgelopen maand bijna 1,5 procent goedkoper zijn geworden. Bij vaste contracten is de prijsdaling nog opmerkelijker: de kosten voor gas daalden met ongeveer 5,5 procent, terwijl elektriciteitsprijzen met 7 tot 10 procent afnamen, afhankelijk van de contractduur.
Grote prijsverschillen tussen leveranciers
De ACM benadrukt dat er nog steeds aanzienlijke prijsverschillen bestaan tussen de diverse energieleveranciers. Bij sommige aanbieders, zoals de Hollandse Energie Maatschappij (HEM), liggen de prijzen voor jaarcontracten zelfs 30 procent boven het gemiddelde. Dit heeft geleid tot verscherpt toezicht door de ACM, met name gericht op het verbeteren van de administratie en het snel uitbetalen van tegoeden aan klanten.