Het voorkomen en oplossen van problematische schulden krijgt een prominentere rol bij het innen van achterstallige betalingen en schulden door de overheid. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangekondigd dat er significante wijzigingen komen in de aanpak van schuldeninzameling, met als doel het halveren van het aantal huishoudens met problematische schulden tegen 2030.
Makkelijk online-overzicht voor openstaande vorderingen
Een van de meest opvallende initiatieven is de introductie van een makkelijk toegankelijk online-overzicht voor alle openstaande vorderingen bij de Rijksoverheid. Deze stap is bedoeld om transparantie te bieden aan schuldenaren, zodat zij duidelijk kunnen zien wat zij nog aan de overheid verschuldigd zijn.
Waarborgen voor financiële stabiliteit
Om te voorkomen dat mensen bij het aangaan van betalingsregelingen onder het bestaansminimum terechtkomen, worden er extra waarborgen ingevoerd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid van een schuldpauzeknop, waarmee mensen met schulden even rust en ondersteuning kunnen krijgen om hun financiën op orde te brengen voordat ze hun terugbetalingstraject hervatten.
Betalingsregeling Rijk: Één regel voor alle vorderingen
Sinds 2022 is de Betalingsregeling Rijk van kracht, een baanbrekende maatregel die één gezamenlijke betalingsregeling voor alle openstaande vorderingen bij overheidsorganisaties instelt. Deze regeling streeft ernaar te voorkomen dat bedragen zich opstapelen, vooral in het geval van boetes en rente.
Verbeterde dienstverlening en duidelijke communicatie
Naast deze praktische maatregelen zet de overheid in op een verbeterde dienstverlening. Dit omvat een duidelijkere communicatie vanuit overheidsinstanties naar mensen met schulden. Het doel is ervoor te zorgen dat betalingsregelingen niet leiden tot het zakken onder het bestaansminimum.
Ambitieuze plannen voor een cruciale aanpak
Minister Schouten benadrukt dat deze plannen ambitieus zijn, maar van essentieel belang om het groeiende probleem van problematische schulden aan te pakken. Voortgangsrapportages van de aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden zullen regelmatig worden gepubliceerd om het publiek te informeren over de vorderingen van deze baanbrekende initiatieven.